Dodik nakon sastanka u Beogradu poručio: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

21.09.2019. 16:03
0
IZVOR: Srna

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na današnjem sastanku u Beogradu poručeno da se odbacuje deklaracija SDA kao antisrpska, andejtonska i antiustavna i da ugrožava osjećaj stabilnosti.

- Za nas Republika Srpska je prioritet - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

Dodik je rekao da su predstavnici političkih partija Republike Srpske jedinstveni u osudi deklaracije i poručio da treba ići u Narodnu skupštinu Srpske i predložiti da bilo kakva odluka traži aktivaciju prava na otcjepljenje Srpske.

On je rekao da Republika Srpska ima potencijale i da traži pomoć od Srbije u svemu.

Dodik je ponovio da je deklaracija, koji je prošlog vikenda usvojio Kongres SDA, dokument svih bošnjačkih političkih partija.

Srpski član Predsjedništva BiH je zahvalio Vučiću i premijeru Srbije Ani Brnabićna svemu što čine za srpski narod u Republici Srpskoj.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Socijalističke partije Petar Đokić.

Na sastanku su bili i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, te predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Sastanak je uslijedio nakon što je SDA nedavno usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da je njen primarni i dugoročni cilj usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim. Deklaracija predviđa i uspostavljanje "bosanskog jezika".

Komentari 0
Povezane vijesti
Dodik predložio svim strankama da ne učestvuju na izborima prema Šmitovim nametnutim pravilima Dodik predložio svim strankama da ne učestvuju na izborima prema Šmitovim nametnutim pravi...
Mladić izboden nožem u parku! Mladić izboden nožem u parku!
Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    9h 16m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    19h 34m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    19h 40m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    19h 38m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    18h 29m
    0