Dr Turuntaš: Neophodno podići nivo svijesti o tumoru kože kod opšte populacije

23.02.2022. 15:38
6
IZVOR: Katera

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u JZU Bolnica "Srbija" u Istočnom Sarajevu doktor Nataša Turuntaš kaže da su posljednjih nekoliko godina svjedoci znatnog porasta broja oboljelih od tumora kože.

Turuntaš ističe da, iako su se ovi tumori nekada isključivo povezivali sa ljudima starije životne dobi, u posljednje vrijeme se pojavljuju i kod mlađih osoba.

- Samim tim neophodno je podići nivo svijesti i znanja o tumorima kože u opštoj populaciji - istakla je Turuntaš.

Ona je pojasnila da, kao i tumori drugih tkiva, tumori kože po bazičnoj podjeli mogu biti dobroćudni i zloćudni i da ih je nekada teško razlikovati bez konačne patohistološke dijagnoze.

- Dobroćudne tumore karakteriše jasna ograničenost, spor i ekspanzivan rast, za razliku od zloćudnih koji rastu brzo, nejasno su ograničeni, vrše invaziju na okolna tkiva i šalju metastaze. I jedni i drugi mogu biti pigmentisani i nepigmentisani - naglasila je dr Turuntaš.

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije smatra da, s obzirom na agresivnost i nepredvidivost melanoma, poseban akcenat treba staviti na prevenciju njihove pojave.

Prema njenim riječima, najčešći faktori rizika koji dovode do pojave tumora kože su genetska predispozicija, izloženost UV zračenju, osobe sa većim brojem mladeža na koži (više od 50), osobe svijetle boje kože i očiju.

- Samopregledi i pregledi od strane članova porodice preporučuju se jednom mjesečno. Ukoliko pigmentisana promjena privlači pažnju posmatrača, bilo da je došlo do promjene boje, oblika, veličine, izraženog svraba i pojave spontanog krvarenja, obavezno se savjetuje pregled specijaliste plastične hirurgije ili dermatologije - zaključuje dr Turuntaš.

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Vuxan 16.11.2023. 13:06
    Dr Nataša je vrlo stručna osoba, ljubazna i posvećena pacijentu. Iz ličnog iskustva kažem. Svaka čast.
  • Generic placeholder image
    Aleksa 24.02.2022. 19:15
    Sve pohvale za Dr.Natasu,oca mi lijeci vec godinama od tumora koze,i profesionalac je u svom poslu,prijatna,razumna i profesionalna.
    Hvala na svemu sto cinite..
  • Generic placeholder image
    Jovana 24.02.2022. 18:40
    Imam samo riječi pohvale za ovu divnu doktoricu.
  • Generic placeholder image
    Dragan, Pale 24.02.2022. 08:54
    Iz ličnog iskustava nakon operacije, pohvala u svakom pogledu i stručnjak i osoba
  • Generic placeholder image
    Neven 23.02.2022. 22:04
    Dobar savjet koji je prezentovala doktorica Nataša je vrijedan zlata. U pitanju je veliki profesionalac, dobra i plemenita žena. Bio sam kod nje pacijent i svaka joj čast, vrlo predana svome poslu i pažljiva u ophođenju sa pacjentima. Jednostavno zrači pozitivnom energijom i opuštajuće na pacijente, tako da nisam osjećao nikakav strah prije hirurškog zahvata. Svaka joj čast, samo za poželjeti da je više takvih dokotora, a ima ih sigurno u ustanovi u kojoj radi.
  • Generic placeholder image
    Anonimno 23.02.2022. 16:28
    Najbolje čeljade u bolnici
Povezane vijesti
Raspisan konkurs za 23. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade Raspisan konkurs za 23. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade
Porodica nastradalih traži maksimalnu kaznu zatvora za Amira Kujovića Porodica nastradalih traži maksimalnu kaznu zatvora za Amira Kujovića
Uhapšen zbog prijetnji vatrenim oružjem Uhapšen zbog prijetnji vatrenim oružjem
Najčitanije
  • Kako su se zavoljeli Ivo Andrić i Milica Babić – ljubav prikrivena snovima i hartijom
    22h 52m
    2
  • Rode su bile prvi gosti u kafiću u Palama
    23h 24m
    3
  • U Sarajevu pokrenuto klizište (FOTO)
    14h 25m
    0
  • Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO)
    2h 28m
    0
  • Jak zemljotres pogodio Srbiju
    18h 57m
    0