Dragana Mandrapa: Bez srpskog jezika nema ni srpskog naroda

19.02.2022. 11:53
0
IZVOR: SRNA

Bez srpskog jezika nema ni srpskog naroda, poručila je profesor srpskog jezika i književnosti Dragana Mandrapa.

Tome su, istakla je, srpski narod učili Stefan Nemanja i Sveti Sava, kao i Dositej Obradović i Vuk Stefanović Karadžić.

- Kada su Srbi stradali kao narod, stradao je i jezik, koji je oduziman, preimenovan i prekrajan - rekla je Srni Mandrapa, profesor u Srednjoj školi "28. juni" u Istočnom Novom Sarajevu.

Ona je navela da je Međunarodni dan maternjeg jezika, koji se obilježava u ponedjeljak, 21. februara, prilika da se govori o važnosti očuvanja i njegovanja srpskog jezika, koji je rođenjem utkan u srpsko biće.

- Naš maternji jezik je srpski. To je najvažniji identitet srpskog naroda. To je onaj jezik čiju smo divnu melodiju čuli još u kolijevci dok su nam majke šaputale slatke riječi ili čitale stihove naših najljepših pjesama - istakla je Mandrapa.

Ona je, međutim, ukazala na to da srpski jezik kao sredstvo formiranja i očuvanja identiteta srpskog naroda postaje skrajnut, naročito kod mladih, koji se identifikuju sa nekim drugim kulturnim vrijednostima koje im se nameću.

Mandrapa smatra da se u današnje vrijeme teško oduprijeti svim pritiscima koje nameće globalizacija, pa ni jezik nije izvan tog procesa, ali je zato potreban sistemski rad da bi se u tome uspjelo.

- Samo sistemski rad na jačanju svijesti o značaju upotrebe ćirilice, što sigurno nije lak proces, može ovo pismo vratiti na mjesto koje mu istorijski i kulturološki pripada - ukazala je Mandrapa.

Ona je istakla da je ćirilica najsavršenije pismo na svijetu i dio srpskog identiteta, ali da je latinica dominantna u javnoj upotrebi, a srpska leksika ustupa pred gotovo nekontrolisanim prodorom leksike iz engleskog jezika.

Mandrapa je navela da se kod čuvanja i njegovanja jezika u savremenom društvu i opštoj globalizaciji mora znati da uporedo sa govorom mora da se njeguje i jezik kao sistem znakova koji je uokviren jezičkom i pravopisnom normom, te pravilima prema kojima treba govoriti i pisati.

- Najbolji način jačanja svijesti o značaju i očuvanju svega toga je upravo rad na standardizaciji i primjeni tog standarda u svim sferama upotrebe jezika i govora - zaključila je Mandrapa

Komentari 0
Povezane vijesti
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 57m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    2h 21m
    0
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    23h 14m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    17h 5m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    2h 15m
    0