Duško Bošković: Misterija Bijedićevog stradanja

05.10.2020. 17:30
1
IZVOR: Katera

Jugoslavija je još i dugo i dobro trajala koliko su joj uvijek mnogi radili o glavi. Čovjek se poslije svega prosto zapita kome je onda uopšte trebala kada su uglavnom svi bili protiv nje. Osim Aleksandra i Tita. Prvi ju je konstituisao, a drugi vratio u život. Nisu to bile dvije države kako se predstavlja, nego jedna, istog imena različitih uređenja sa istim stanovništvom.

Kao mlad sjećam se situacije kada je javljeno da je poginuo drug Džema, tj. Džemal Bijedić. Tada ni slutio nisam da su mnoge pogibije političara u automobilskim i avionskim nesrećama samo dio politike. A tek sam nedavno shvatio, čitajući opis za njegovu ulicu u Sarajevu, da su razlozi njegovog nestanka i iz politike i iz života, u stvari, vezani za početak ovog teksa. I on je radio o glavi Jugoslaviji kao i maspokovci 1971. godine. Po tekstu opisa ulice da se zaključiti da je on radio na većem osamostaljivanju SRBiH od Jugoslavije od predviđenog, i bio je preteča Aliji Izetbegoviću koji je to uspio da sprovede u djelo.

Džemal je vjerovatno htio mnogo više nego što sporni Ustav SFRJ iz 1974. godine to omogućava. Tito taj ustav nije potpisao, ali je najvjerovatnije potpisao avionsku nesreću. Nisam istoričar, nemam dokumente da ovo potvrdim, nego samo razmišljam naknadnom pameću na osnovu opisa ulice. Nije medijski prostor predviđen samo za akademski obrazovane istoričare, nego i za nas ostale, za slobodne razmišljače, posmatrače, uočavače očiglednih stvari i mnoge druge koji se znaju izraziti.

Istoričari, vi ste sada na potezu.

Slika

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    zox 15.10.2020. 20:05
    e jesi brate napisao članak,za Pulicera
Povezane vijesti
Umovanje nad kalendarom za 1902. godinu (VIDEO) Umovanje nad kalendarom za 1902. godinu (VIDEO)
Sarajevska priča - JAT-ov neboder (VIDEO) Sarajevska priča - JAT-ov neboder (VIDEO)
Najvjerovatnije porijeklo riječi Balkan (VIDEO) Najvjerovatnije porijeklo riječi Balkan (VIDEO)
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    3h 41m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    16h 38m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    15h 0m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    17h 14m
    3
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    22h 11m
    0