EMA: Pokrenut prvi proces kontrole eksperimentalne vakcine

01.10.2020. 17:08
0
IZVOR: SRNA

Evropska agencija za lijekove /EMA/ počela je prvi proces kontrole eksperimentalne vakcine protiv kovida 19 na čijem razvoju radi Univerzitet u Oksfordu i kompanija "Astrazeneka".

U saopštenju se navodi da je pokrenut proces i izražena je nada da će biti ubrzano eventualno odobrenje za proizvodnju vakcine.

EMA je počela sa analizom preliminarnih informacija dobijenih od naučnika o vakcini, koje ukazuju na to da doza "izaziva proizvodnju antitijela i T-ćelija", čime se sugeriše na ćelije imunog sistema.

Agencija ističe da čeka na podatke o rezultatima trenutnog testiranja vakcine u kojem učestvuje više hiljada ljudi i za koje se nada da će moći razmijeniti u narednim mjesecima.

Sličan proces je prethodio odobrenju "remdesivira", jedinog licenciranog lijeka za tretman oboljelih od kovida 19. Ovo odobrenje objavljeno je prije više od mjesec dana, a standardni proces mogao bi trajati gotovo sedam mjeseci.

Oksfordsko ispitivanje vakcine je nastavljeno sa velikim testiranjem u Velikoj Britaniji iako je slična studija obustavljena u SAD, dok američka Savezna administracija za lijekove /FDA/ prouči izvještaj o ozbiljnim neurološkim nuspojavama kod britanskog učesnika kliničkog ispitivanja vakcine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nijemac primio 217 vakcina protiv kovida 19 Nijemac primio 217 vakcina protiv kovida 19
Od vakcine bježe i uz pomoć advokata Od vakcine bježe i uz pomoć advokata
Vakcina protiv HPV-a jedna od najefikasnijih i najbezbjednijih vakcina Vakcina protiv HPV-a jedna od najefikasnijih i najbezbjednijih vakcina
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    22h 37m
    10
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    13h 32m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    12h 21m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    22h 43m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    14h 58m
    0