Foča: Speleospasioci ispoljili veliku obučenost i hrabrost

09.12.2019. 18:21
0
IZVOR: Srna

Članovi fočanske stanice Speleospasilačke službe Republike Srpske angažovani su kao volonteri, ali su uvijek u pripravnosti i spremni da pomognu unesrećenima, pa su s razlogom dobitnici jedne od godišnjih nagrada za volonterizam, izjavio je Miloš Jakić, načelnik ove službe u okviru Civilne zaštite.

Jakić je istakao da su tokom ove godine imali više intervencija, od potrage za utopljenicima do spasavanja turista u Nacionalnom parku "Sutjeska".

On je naveo da je ova volonterska jedinica specijalizovana ne samo za spasavanje iz pećina, jama i drugih pukotina u Zemlji, već i sa svih nepristupačnih terena.

-Posljednja akcija koju smo imali bila je potraga na vodi u noćnim satima i izvlačenje tijela našeg sugrađanina. Prije toga imali smo uspješnu akciju spasavanja belgijskog turiste koji se izgubio na Zelengori, zatim izvlačenje tijela sugrađanina koji je skočio sa mosta, kao i potragu za nestalom sugrađankom, te pretragu terena u potrazi za nastradalim u saobraćajnoj nesreći na obali Drine- rekao je Jakić Srni.

Speleospasilačka služba djeluje od 2015. godine i broji dvadesetak članova, među kojima je deset aktivnih spasilaca, dok se ostali angažuju prema potrebi, a svi su članovi fočanskog Speleološkog društva "Ursus speleus".

Njihove redovne aktivnosti, osim akcija spasavanja, su odlasci na međunarodne spasilačke vježbe.

-Učestvovali smo na obuci u Sloveniji i na vježbi u jami Skalarevo brezno na dubini od 911 metara, a nakon toga smo pozvani i na vježbu `Bezdan` u Dubrovniku. Početkom ili polovinom naredne godine ta saradnja biće nastavljena vježbom u Herceg Novom- rekao je Jakić.

On je istakao da godišnja nagrada Volonterskog servisa Republike Srpske i Ministarstva porodice, omladine i sporta daje ovoj službi veliki elan za nastavak volonterskog rada koji malo ko hoće da prizna i da pomogne volonterima koji izdvajaju svoj trud, vrijeme, nekada i novac.

-Moralna podrška je nekada najvažnija, da volonteri imaju osjećaj da su priznati u društvu jer nije jednostavno kada ste na terenu i po cijeli dan, kao što je to bilo u slučaju potrage i spasavanja Ruskinje izgubljene na Magliću, kada smo akciju okončali u šest ujutro, a već u sedam su neki morali na posao- rekao je Jakić.

Na godišnjoj manifestaciji Volonterskog servisa Republike Srpske, koja je održana povodom Međunarodnog dana volontera - 5. decembra, među organizacijama koje su dobile nagradu za poseban doprinos razvoju volonterizma, kao i za spasavanje ljudskih života, našla se Spelospasilačka služba iz Foče, a među nagrađenim pojedincima je Jakić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima
Mladića iz Foče udarila struja, teško povrijeđen Mladića iz Foče udarila struja, teško povrijeđen
Mještani traže da se zaštiti prirodni fenomen i ne odlaže otpad Mještani traže da se zaštiti prirodni fenomen i ne odlaže otpad
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    15h 7m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    18h 46m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    13h 16m
    0
  • Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
    22h 10m
    2
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    1h 57m
    0