Gegaj uhapšen zbog ratnog zločina nad sarajevskim Srbima

15.12.2022. 12:43
0
IZVOR: srna.rs

Nekadašnji pripadnik takozvane Armije BiH Mustafa Gegaj, koji je danas uhapšen na području Sarajeva, osumnjičen je za ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti u zatvorima na području Hrasnice 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Gegaj je osumnjičen za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Hrasnica, Butmir i Sokolović kolonija, koji su bili nezakonito zatočeni u zatvorima na području Hrasnice 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

On je osumnjičen da je, u svojstvu pripadnika takozvane Armije BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Na taj način počinio je krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Iz Tužilaštva navode da će Gegaj, kojeg su upasili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Srna je ranije objavila da je Gegaj bivši pripadnik hrasničke Četvrte motorizovane brigade takozvane Armije BiH, čiji je komandant bio Fikret Prevljak.

Gegaj je bio oficir bezbjednosti i ratni isljednik u zatvorima u Hrasnici, u kojima su mučeni i likvidirani srpski civili i silovane Srpkinje, među kojim je bilo i maloljetnica.

U tim zločinima i napušteni stanovi u Hrasnici su pretvarani u "javne kuće" u kojima se nad uhapšenim ženama iživljavao komandni kadar i njihovi prijatelji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nova suspenzija za Dianu Kajmaković Nova suspenzija za Dianu Kajmaković
U Beogradu promovisna spomenica „80 godina ćutanja - ustaški zločini na Rakovcu i u Jelovcima 1943-2023“ (VIDEO) U Beogradu promovisna spomenica „80 godina ćutanja - ustaški zločini na Rakovcu i u Jelovci...
Miličević: Optužnica i mjere zabrane Dragomiru Vasiću najsramnije stranice pravosuđa BiH Miličević: Optužnica i mjere zabrane Dragomiru Vasiću najsramnije stranice pravosuđa BiH
Najčitanije
  • Najavljeni prekidi električne energije
    3h 51m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    16h 27m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    23h 58m
    0
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    1h 47m
    0
  • Nađa Rudakijević, učenica OŠ „Petar Petrović Njegoš“, nagrađena na likovnom konkursu Crvenog krsta
    23h 16m
    0