Gorivo utiče na cijene samo kad poskupi

16.08.2022. 08:59
0
IZVOR: glassrpske.com

Rast cijena hrane i usluga u Srpskoj trgovci su uveliko pravdali enormnim poskupljenjem goriva. Međutim, iako su naftaši korigovali cjenovnike, niko od prodavaca nije posegao za istim potezom i pojeftinio robu ni za fening.

Prethodnih mjeseci svi, od proizvođača do trgovaca, na dnevnom nivou mijenjali su cijene robe i kao opravdanje za taj potez navodili poskupljenje goriva. Međutim, otkako su cijene na benzinskim pumpama počele da padaju, pojedini mijenjaju priču te navode da gorivo toliko i ne utiče na cijenu neke robe.

- Ne pratimo mi baš taj rast cijena goriva, već više berzu. I gorivo učestvuje u cijenama, ali ne baš toliko - rekao je “Glasu” predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske Zoran Kos i dodao da vreća brašna od 25 kilograma trenutno košta 30 maraka.

S druge strane, pekari navode da je važno da je zaustavljeno divljanje cijena.

- Ne vidim nikakve naznake da će nešto pojeftiniti. Važno je da su cijene prestale da rastu. S obzirom na to da je bila rodna godina, možda će nešto i pojeftiniti - kazao je “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske Saša Trivić.

Ekonomisti, s druge strane, navode da cijene moraju padati.

- To se već dešava na svjetskom tržištu i mora se prenijeti i do potrošača. Brašno mora pojeftiniti. Trgovci će još jedno vrijeme kalkulisati, mogu napraviti ekstraprofit u kratkom periodu, ali kako vrijeme bude odmicalo, biće pod pritiskom, ali na kraju i konkurencije, i moraće spustiti cijene da bi privukli kupce - kazao je “Glasu” ekonomista Marko Đogo.

Naveo je da smo svjedoci da su se poskupljenja “odigravala” prethodnih mjeseci preko noći, dok ćemo, s druge strane, na pojeftinjenja čekati mjesecima.

- Trgovci moraju empirijski da osjete da će snižavanjem cijena značajno biti povećana količina koju prodaju da bi pristali da cijene značajnije spuste. To je nešto što, prosto, traži vrijeme - dodao je Đogo.

Izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić rekla je­ da su svi u prethodnom periodu pravdali svoja poskupljenja rastom cijena goriva.

- Sada, kada je došlo do pada cijena goriva, vidimo pojeftinjenje samo na benzinskim pumpama. Nema pada cijena osnovnih životnih namirnica. Da li će doći do toga, teško je sada govoriti. Jedno je sigurno, trebaće da prođu mjeseci da bi se kod nas nešto desilo o pitanju korekcije cijena osnovnih životnih namirnica - poručila je Marićeva i podvukla da su potrošači prepušteni sami sebi te da zbog rasta cijena kupuju samo ono najosnovnije.

Inflacija

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, potrošačke cijene u BiH porasle su za 15,8 odsto.

- Cijene hrane u junu u odnosu na isti period lani više su za 24,1 odsto, a prevoza za 34,5 procenata, što je posljedica rasta cijena goriva - naveli su u Agenciji za statistiku BiH.

Autor: Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 0
Povezane vijesti
Magična granica od tri marke za litar goriva sve bliža Magična granica od tri marke za litar goriva sve bliža
Poskupljenje goriva donosi nove probleme građanima Poskupljenje goriva donosi nove probleme građanima
Naftni distributeri najavili novo poskupljenje goriva Naftni distributeri najavili novo poskupljenje goriva
Najčitanije
 • Havana - torta nad tortama
  20h 59m
  1
 • Gorio automobil u Istočnoj Ilidži
  21h 34m
  0
 • Firma „Euro-ekspres“ zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
  15h 26m
  0
 • Premijera dokumentarne drame „Ko kamen“ u Narodnom pozorištu: Velenka Brstinova i kćer joj Dragana
  17h 46m
  0
 • Opljačkana Svetlana Cenić, analitičarka ima poruku za kradljivca
  10h 36m
  6