Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“

27.09.2024. 14:53
0
IZVOR: srna.rs

Gran-pri za najbolju predstavu na 25. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za d‌jecu "Lut fest" u Istočnom Sarajevu dodijeljena je  državnom lutkarskom pozorištu iz Dagestana za predstavu "Palčica".

Stručni žiri ocijenio je da su sve komponente u predstavi profesionalno i precizno izvedene, kao i da su teme slobode i prijateljstva dobro promišljene, tako da je publici prenesena važna poruka.

Žiri su činili predsjednik Bonjo Lungov, profesor iz Bugarske, te članovi Valentina Fursova reditelj iz Estonije i Mladen Janković, profesor muzike iz Republike Srpske.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Vanji Jovanović za predstavu "Utopija" Lutkarskog kazališta Mostar.

Nagrada za najbolju kolektivnu animaciju lutaka "Zmajić Ogi" dodijeljena je Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Nagrade za animaciju pripale su glumcima, odnosno animatorima u predstavama "Mala sirena" D‌ječijeg pozorišta Banjaluka, "Snežana i sedam patuljaka" Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda, te "Zmajić Ogi" Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Nagrada za najbolje estetsko i tehničko rješenje lutaka dodijeljena je Svili Veličkovoj i Eleni Conkovoj za "Malu sirenu", za najbolji kostim Veri Zadorozhnajoj iz Dagestanskog državnog lutkarskog pozorišta, kojoj je dodijeljena i nagrada za najbolju scenografiju.

Za originalnu muziku nagrađen je Marin Živković za predstavu "Utopija" Lutkarskog kazališta Mostar, za originalnu ideju Kruševačko pozorište za prestavu "Alisa u zemlji drveća", dok je za najlutkovitiju predstavu proglašena predstava "Drvoseča i nebeska vila" pozorišta iz Južne Koreje.

Nagrada "Novi izazovi lutkarstvu" dodijeljena je predstavi "Dva metra kvadratna" pozorišta iz Mađarske, dok je nagrada publike otišla u ruke glumcima predstave "Zec i pas" Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda.

Žiri novinara i kritike u sastavu Ognjen Begović, novinar Srne, profesor Konstantin Karakostov iz Bugarske i Branko Pjević, etnolog i antropolog iz Istočnog Sarajeva, dodijelio je nagrade "Poetika lutkarskog izraza - Vojislav Vojo Vujanović" i "Magija lutkarstva - Radoslav Lazić" predstavi "Mali princ" pozorišta iz Jermenije.

Jubilarni 25. "Lut fest" je tokom festivalskih dana privukao pažnju oko 2.500 mališana iz Istočnog Sarajeva i opština u njegovom sastavu, koji nisu krili oduševljenje lutkarskim spektaklima.

Festival finansijski podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporoom Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, dok su sponzori kompanija "Bambi" i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

Medijski prijatelji festivala su, između ostalih, Radio-televizija Republike Srpske, Novinska agencija Republike Srpske - SRNA, Televizija Istočno Sarajevo, kao i lokalni portali.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šumarski tehničari postaju njegovatelji Šumarski tehničari postaju njegovatelji
Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu
Promovisan roman "Piši, dobri moj Nektarije" Marijane Petronić Promovisan roman "Piši, dobri moj Nektarije" Marijane Petronić
Najčitanije
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    20h 37m
    2
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    8h 12m
    0
  • Domaći posni brusketi
    8h 45m
    0
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    4h 3m
    2
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    6h 11m
    0