Istočna Ilidža: U četvrtak počinju prvi književni susreti „Sima Milutinović Sarajlija“

28.09.2021. 14:40
0
IZVOR: istocnailidza.net

Javna ustanova „Centar za kulturu i informisanje“ opštine Istočna Ilidža, u saradnji sa Podružnicom Udruženja književnika Republike Srpske − Istočno Sarajevo, pokreće manifestaciju književnih susreta posvećenu nepravedno zaboravljenom i zapostavljenom srpskom pjesniku Simeonu (Simi) Milutinoviću Sarajliji, umjetniku sa prebogatom biografijom i nemjerljivim uticajem na srpsku poeziju.

Građani Istočne Ilidže će u četvrtak 30. 9. imati priliku da prisustvuju prvim književnim susretima „Simeon Milutinović Sarajlija" koji će započeti besjedom prof. dr Saše Kneževića o Simi Milutinoviću.

Uz promociju knjige o Simi Milutinoviću biće održana poetska veče uz recitacije Nedeljka Zelenovića, Miljana Nikolića i Gorana Vračara.

O Simi Milutinoviću će govoriti prof. dr Radmilo Marojević, i dr Jelena Janjić koja je na djelima Simeona Milutinovića odbranila i magistarsku i doktorsku tezu.

Osim toga, u okviru književnih susreta, održaće se i recitatorsko takmičenje u kojem će se ogledati ukupno 12 recitatora, a za pobjednike su predviđene povelje i novčane nagrade.

Organizator i realizator manifestacije je „Centar za kulturu i informisanje“ Istočna Ilidža, a njen suorganizator je Podružnica Udruženja književnika Republike Srpske − Istočno Sarajevo.

Božidar Novaković, direktor „Centra za kulturu i informisanje“ Istočna Ilidža kaže da je sve spremno za početak prvih književnih susreta „Simeon Milutinović Sarajlija“ koji već imaju međunarodni karakter.

-Ugostićemo umjetnike iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije. Ponosan sam što smo imali snage realizovati naše ideje i pokrenuti manifestaciju ovih razmjera i velikih umjetničkih vrijednosti u našoj opštini. Siguran sam da će ovi književni susreti prerasti u tradicionalnu manifestaciju koja će okupljati umjetnike širom regiona. Uspjeli smo da na ovogodišnje knjižvne susrete dovedemo najbolje pjesnike, besjedničare i profesore književnosti, a u četvrtak očekujemo nezaboravno književno veče - kaže direktor „Centra za kulturu i informisanje“ Božidar Novaković.

Književni susreti će se održati u četvrtak 30. 9. sa početkom u 17.00 časova u bašti restorana „Kula“, a organizatori pozivaju građane Istočnog Sarajeva da svojim prisustvom uveličaju događaj.

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO) U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 5m
    0
  • Slani mafini
    16h 26m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 21m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 15m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 44m
    3