Istočni front, 182. dan: Ruska vojska preuzela kontrolu nad strateškom tačkom Blagodatno

24.08.2022. 10:48
0
IZVOR: novosti.rs

Danas se navršava pola godine od početka specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruske snage vode aktivne borbe, pored Donbasa, i u Harkovskoj i Nikolajevskoj oblasti. Protekle noći gađani su objekti i u oblasti Dnjepropetrovska, Zaporožja i Harkova.

Šojgu: Usporavanje ofanzive svjesna odluka zbog civila

Usporavanje ofanzive tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini je svjesna odluka, uslovljena željom da se minimiziraju civilne žrtve, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Na sastanku ministara odbrane Sangajske organizacije za saradnju u Taškentu, Šojgu je rekao da se Rusija tokom "specijalne operacije" u Ukrajini striktno pridržava normi humanitarnog prava, prenosi RIA Novosti.

- Udari se izvode visokopreciznim oružjem na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine - komandna mjesta, aerodrome, skladišta, utvrđene objekte, objekte vojno-industrijskog kompleksa. Pri tom se čini sve da se izbjegnu žrtve među civilima. Naravno, to usporava tempo ofanzive, ali mi idemo na to svjesno - istakao je Šojgu.

On je optužio ukrajinske jedinice da koriste, kako je rekao, "taktiku spržene zemlje, flagrantno krše međunarodne norme i ponašaju se kao teroristi“.

Šojgu tvrdi da ukrajinske snage koriste stambena naselja, škole, bolnice, vrtiće kao vatrene položaje, da u njima postavljaju tenkove i artiljeriju i da koriste stanovništvo kao živi štit.

"Točkom-U" gađan grad Rovenjko

Ukrajinska vojska je gađala "Točkom-U" grad Rovenjko u Luganskoj Narodnoj Republici koji se nalazi 100 kilometara od linije fronta. Raketa je pogodila centar grada.

Poginuo Ivan Suško

Poginuo je prvi čovjek Mihajlovke Ivan Suško - dignut je u vazduh u automobilu, saopštile su vlasti Zaporožja.

Ruska vojska je saopštila da je preuzela kontrolu nad strateškom tačkom Blagodatno

Kontrola nad Blagodatnom, koje se nalazi 23 kilometara od Nikolajeva, omogućava artiljeriji da otvara vatru na položaje ukrajinske vojske na ulazi u Nikolajev. Prije svega, u zoni dometa nalaze se Varvarovski i Inguljski most koje ukrajinska vojska više ne može efikasno da koristi. To će otežati snabdijevanje nikolajevskog garnizona.

Nakon Blagodatna, pred ruskom vojskom se nalazi selo Pervomajsko. U pitanju je veliko utvrđenje koje ima tri prstena odbrane i može se porediti sa onim u Avdejevki i Marinki.

Nakon Pervomajska, slijedi glavni vojni aerodrom na jugu Ukrajine – Kuljbakino. Tamo su raspoređene 299. i 204. brigada taktičke avijacije ukrajinske vojske. To je posljednji aktivni vojni aerodrom. Sada se i on nalazi u dometu ruske artiljerije.

Kelin: Krim treba ponovo da bude dio ukrajinske teritorije

Krim treba ponovo da bude dio ukrajinske teritorije, ako Rusija i Ukrajina potpišu sporazum, saopštio je zvanični predstavnik predsjednika Turske Ibrahim Kelin.

- Ruska aneksija Krima je nezakonita i stav Turske po ovom pitanju se nije promijenio od 2014. godine. Krim je dio ukrajinske teritorije. To treba da bude u osnovi svakog sporazuma koji budu zaključili Rusija i Ukrajina - rekao je Kelin televiziji TRT.

Rogov: Niko nema namjeru da vrati nuklearku Kijevu

Niko neće ispuniti ultimatum ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog o povlačenju ruskih Oružanih snaga sa teritorije Zaporoške nuklearne centrale, rekao je član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Ultimatum Zelenskog, preveden na ljudski jezik, znači samo jedno: vratiti kontrolu nad nuklearnom elektranom ukrajinskoj strani kako bi ona mogla da nastavi svoje eksperimente za stvaranje prljave bombe i drži cio svijet kao taoce. Predati atomsku centralu, po kojoj gađaju militanti Zelenskog već četiri mjeseca, ravno je samoubistvu i takvu odluku niko neće donijeti- rekao je Rogov.

Prema njegovim riječima, nuklearnu centralu od ukrajinskog granatiranja čuva ruski sistemi PVO.

- To je jedina garancija bezbjednosti nuklearne elektrane od terorističkih napada militanata Zelenskog. Zelenski je bankrotirani prevarant koji zaliva zemlju krvlju običnih ljudi i na tome zarađuje. Rusija je suverena država i niko ne smije da razgovara sa njom jezikom ultimatuma - naglasio je Rogov.

Više snažnih eksplozija odjeknulo je u Zaporožju.

Snažna eksplozija u Dnjepropetrovsku

Tokom noći ruska vojska je izvela raketne napade po objektima ukrajinske vojske u Harkovu, Dnjepropetrovsku i Zaporožju. Pored toga, gađani su artiljerijski položaji u području Nikopolja, Marganca i Černigogrigorovke u Dnjepropetrovskoj oblasti, odakle ukrajinska vojska granatira Zaporošku nuklearnu centralu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    16h 12m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    19h 51m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    14h 21m
    0
  • Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
    23h 15m
    2
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    3h 2m
    0