Istočni front 258. dan: Ruska PVO oborila sve ukrajinske rakete u predgrađu Hersona

08.11.2022. 17:56
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 258. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Moskva je i dalje otvorena za pregovore sa Kijevom, ali trenutno ne postoje mogućnosti da se oni nastave, saopštili su u Kremlju. Francuski predsjednik Emanuel Makron upozorio je da ne bi trebalo postavljati ishitrene radikalne uslove za pregovore Rusije i Ukrajine. Kijev ponovo gađao Zaporošku nuklearku.

Vazdušna uzbuna proglašena je i u Vinickoj i Žitomirskoj oblasti u Ukrajini, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva digitalnog razvoja.

Sekretar savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov pozvao je da se Kijevu isporuče sistemi za PVO, avijacija, tenkovi i rakete dugog dometa.

- Glavni uslov predsjednika Ukrajine je obnavljanje teritorijalnog integriteta. Garancija za ispunjavanje je savremena PVO, avijacija, tenkovi i dalekometne rakete. Strategija – preventivna dejstva - napisao je Danilov na Tviteru, komentarišući uslove koje je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski iznio za pregovore sa Rusijom.

Vazdušna uzbuna je na snazi u Odeskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti u Ukrajini, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva digitalnog razvoja.

Ukrajinski vojnici pokušavaju da ispipaju liniju odbrane u hersonskom pravcu, izjavio je zamjenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je najavio skori rasplet događaja.

- U narednim danima u Hersonu se očekuje rasplet događaja. Spremni smo za sve odluke, pa i one najteže - istakao je Stremousov.

On je podsjetio da je glavni prioritet Rusije očuvanje i spasavanje života stanovnika Hersonske oblasti.

Ukrajinske snage gađale su selo Kamišani u predgrađu Hersona, saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.

Kako je naveo, Ukrajici su ispalili četiri rakete iz američkih sistema „Himars“.

- Jedinice PVO oborile su sve rakete - istakao je sagovornik agencije.

Blumberg: EU planira da izdvoji 18 milijardi evra Kijevu

Brisel će postaviti nekoliko uslova prilikom izdvajanja finansijske pomoći Kijevu u iznosu od 18 milijardi evra, piše agencija Blumberg, pozivajući se na izvore.

- Plan će obezbijediti održivu osnovu za pokrivanje ukrajinskih finansija 2023. godine, uz zadržavanje fleksibilnosti za korigovanje pomoći u skladu sa promenljivim potrebama za finansiranje. Plan će takođe pomoći da se pripremi teren za napore za rekonstrukciju - navodi se u saopštenju.

Kako navodi agencija, Evropska unija namjerava da podršku Kijevu učini „predvidljivijom“ posle kritike Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine zbog kašnjenja pomoći.

- Novi instrument za Ukrajinu će u značajnoj meri obezbijediti povlašćene kredite za pokrivanje hitnih potreba, obnavljanje kritične infrastrukture i pružanje primarne podrške za poslijeratnu obnovu - rekli su sagovornici agencije.

Istovremeno će kreditiranje biti vezano za ispunjavanje nekoliko uslova, uključujući reformu u vladavini prava i borbi protiv korupcije. Kijev treba da izvrši slične promjene da bi nastavio proces pridruživanja Evropskoj uniji.

Ukrajinske trupe su tokom proteklog dana 36 puta granatirale teritoriju DNR, ispalivši ukupno 151 granatu i raketu, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Gađani su Donjeck, Mihajlovka, Gorlovka, Jasinovata, Jakovljevka, Kaštanovo, Mineraljno i Makejevka.

Tokom noći objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost u Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i o dijelovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 13m
    0
  • Slani mafini
    13h 34m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 29m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 23m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 52m
    0