Istočni front, 493. dan: Oborene dvije ukrajinske krstareće raketa „storm šedou“ i pet rakete iz sistema „hajmars“

01.07.2023. 14:01
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 493. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

U ukrajinskoj ofanzivi došlo je do zastoja, a to je uslovljeno vremenskim prilikama i višemjesečnoj pripremi ruske vojske, priznao je Vašington. Moskva upozorava da Kijev priprema teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporožje. Kijev očekuje lovce F-16 za nekoliko mjeseci.

Najnovije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- U herosnskom pravcu likvidirana je grupa od 30 ukrajinskih vojnika, kao i diverziona grupa koja je pokušala da izvrši desant u blizini Antonovskog mosta.

- U pravcu Kupjanska ruska vojska je za protekla 24 časa likvidirala preko 75 ukrajinskih vojnika, uništila tri automobila i jednu haubicu D-30.

- Ruska vojna grupacija „Centar“ likvidirala je do 90 ukrajinskih vojnika, uništila šest jedinica ukrajinske tehnike i osujetila djelovanje ukrajinske diverzantske grupe u krasno-limanskom pravcu.

- Ruska vojska izvela je napad visokopreciznim naoružanjem na kopnene i pomorske položaje operativno-tačktičke grupacije „Donjeck“ ukrajinske vojske i svi ciljevi su pogođeni.

- Vojna grupacija „jug“ je u pravcu Donjecka likvidirala više od 265 ukrajinskih vojnika, uništila 14 jedinica tehnike i jedno skladište sa municijom.

- Ukupno je Kijev u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu izgubio do 140 vojnika, tri oklopna vozila, sedam automobila, dvije haubice D-20, kao i jednu haubicu „Msta-B“.

- Ruske PVO snage su proteklog dana oborile dvije ukrajinske krstareće raketa „storm šedou“, pet rakete iz sistema „hajmars“, kao i 12 dronova.

Španski premijer u Kijevu

Španski premijer Pedro Sančez doputovao je u Kijev na dan kada Španija preuzima predsjedavanje EU.

- Već sam u Kijevu. Želio sam da prvi čin španskog predsjedavanja Savjetom EU bude u Ukrajini zajedno sa Vladimirom Zelenskim - napisao je Sančez na Tviteru.

Dodao je da će ukrajinskoj vladi i parlamentu preneti evropsku solidarnost.

- Mi ćemo podržavati ukrajinski narod dok se mir ne vrati u Evropu - naglasio je Sančez.

Očišćena lijeva obala Dnjepra kod Antonovskog mosta

Ruska vojska je tokom prethodne noći očistila svu teritoriju ne lijevoj obali reke Dnjepar kod Antonovskog mosta, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Kako je rekao, ruske snage su tokom noći čamcima prešli na drugu obalu i s leđa napali ukrajinsku vojsku.

- Ruska vojska zauzela je hotel u kom su ukrajinski vojnici napravili utvrđenje - dodao je Saldo.

Ukrajinci napadaju malim grupama

Ukrajinske snage pokušavaju da prorede odbranu ruske vojske u pravcu Artjomovska tako što organizuju napade malim grupama, izjavio je komandant ruske tenkovske divizije 200. brigade južne vojne grupacije.

- To nisu masovni napadi o kojima svi pišu, neprijatelj napada malim grupama ali duž cijelog fronta - rekao je on.

S tim u vezi ruske snage su se organizovale tako da različite jedinice funkcionišu skladno zbog čega ukrajinskim snagama ništa ne polazi za rukom.

Gubici u ljudstvu i tehnici

Ruska vojna grupacija „Istok“ odbila je napad ukrajinske vojske na južnodonjeckom pravcu u blizini Makarovske, izjavio je načelnik pres centra te grupacije Oleg Čehov.

Kako je rekao, ruske snage su uz pomoć artiljerije nanijele gubitke ukrajinskoj vojsci, uništena su ukrajinska oklopna vozila i ljudstvo.

Takođe, uništena je stanica odakle su ukrajinske snage upravljali bespilotnim letjelicama.

Presječena izviđačka operacija

Jedinice ruske vojne grupacije „Istok“ presjekli su pokušaj ukrajinske vojske da izvedu izviđačku operaciju putem borbe u zaporoškom pravcu.

Prema riječima portparola grupe „Istok“ Olega Čehova, ukrajinska vojska je pretrpjela gubitke i povukla se.

Kako je rekao, ruske haubice uspjele su da unište automobilsku tehniku i ljudstvo protivnika u blizini Male Tokmačke, a oborena su i tri drona „furija“.

Uništeno skladište municije

Ruske snage uništile su ukrajinsko skladište municije na avdejevskom pravcu koje se nalazilo u blizini puta.

Napad je izvršen artiljerijskim naoružanjem nakon izviđačke operacije dronovima.

Presječena četiri talasa ukrajinske ofanzive

Pripadnice ruske 200. brigade vojne grupacije „Južni“ su za protekla 24 sata presjekli četiri talasa napada ukrajinske vojske i tom prilikom uništili jedan tenk, jedno oklopno vozilo BMP i likvidirale tri pješadijske grupe.

Tokom protekle nedjelje i po dana ukrajinske snage su vršile snažne napade u pratnji teškog naoružanja, ali ruske snage su uspijevale da zadrže svoje pozicije, rekao je neimenovani ruski vojnik.

Takođe je rekao da je uobičajena formacija ukrajinskih snaga tako što napred ide tenk, zatim oklopno vozilo pa onda pješadija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 23m
    0
  • Slani mafini
    13h 44m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 39m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 33m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 2m
    3