Istočni front, 498. dan: DNR: Naselje Kleščejevka pod kontrolom ruskih snaga

06.07.2023. 13:45
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 498. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruske jedinice odbile su napad ukrajinskih snaga kod Kleščejevke, južno od Artjomovska u DNR. Prva faza ukrajinske kontraofanzive nije pokazala gotovo nikakve rezultate, izjavio je šef DNR Denis Pušilin. Američke obavještajne službe potvrdile su da agenti CIA rade u Ukrajini, piše časopis „Njuzvik“.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije uništile su visokopreciznim oružjem punktove privremenog razmještaja ukrajinske vojske i stranih plaćenika, dok su rezervne snage pretprile značajnu štetu;

- Oružane snage Rusije odbile su tokom dana u pravcu Donjecka devet napada Oružanih snaga Ukrajine;

- Ukrajinske snage su proteklog dana tokom borbi u donjeckom pravcu izgubile gotovo 385 vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su skupinu ljudstva i tehnike ukrajinske vojske zapadno od Kleščejevke;

- Oružane snage Rusije uništile su u DNR komandne punktove 118. brigade teritorijalne odbrane, 10. brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i 4. brigade nacionalne garde;

- U pravcu Krasnog Limana osujećena su dejstva dvije diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine;

- Ruske snage odbile su u pravcu Krasnog Limana četiri neprijateljska napada;

- Ruska vojska likvidirala je u hersonskom pravcu gotovo 130 ukrajinskih vojnika i samohodnu haubicu „gvozdika“;

- Oružane snage Rusije uništile su komandne punktove tri ukrajinske brigade u DNR;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su pravcu Krasnog Limana preko 90 vojnika;

- Ukrajinska vojska izgubila je tokom prethodnog dana u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu gotovo 156 vojnika, tri oklopna vozila, uključujući oklopni transporter „strajker“,

- Ruska PVO oborila je 2 ukrajinska aviona Su-25 u DNR, presretnute su 4 rakete „storm šedou“ i 4 projektila višecijevnog raketnog sistema „hajmars“.

Zaharova: ICPA nema nikakve veze sa pravdom

Međunarodni Centar za istragu navodnih ratnih zločina u Ukrajini (ICPA), otvoren ove nedjelje u Hagu nema nikakve veze sa pravdom, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Ovo (ICPA) je mala grupa država koja formira neki pseudopravni organ sa apsolutno neskrivenim političkim ciljem. Takav centar neće imati nikakve veze sa pravosuđem, pravom, legitimitetom - izjavila je ona na brifingu.

Ona je rekla i da će ruski odgovor na svaki napad Kijeva na Zaporošku nuklearnu elektranu biće oštar.

- Rusija će nastaviti da štiti Zaporošku nuklearku i reagovaće izuzetno oštro na sve napade Ukrajine na ovo postrojenje. Još jednom pozivamo rukovodstvo UN i IAEA da ne zatvaraju oči pred situacijom oko nuklearke i jasno konstatuju ko je kriv za ono što se dešava i odakle realno dolazi prijetnja po bezbjednost i funkcionisanje ovog civilnog objekta - naglasila je Zaharova.

DNR: Naselje Kleščejevka pod kontrolom ruskih snaga

Ruske snage napredovale su 300 metara kroz šumsko područje u ugljedarskom pravcu, izjavio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

- Ovo je trenutno jedan od najtežih pravaca - rekao je on za emisiju „Solovjov Lajv“.

Lider DNR je istakao da je ruska vojska napredovala, uprkos aktivnim dejstvima Oružanih snaga Ukrajine.

Pušilin je naglasio i da je cijelo selo Kleščejevka, jugozapadno od Artjomovska, pod kontrolom ruskih snaga.

On je takođe konstatovao da su Oružane snage Ukrajine pred samit NATO u Viljnusu intenzivirale granatiranje gradova u DNR.

Lider DNR je konstatovao da su gubici ukrajinskih snaga u ljudstvu na različitim dijelovima fronta veći od gubitaka ruske strane 10-30 puta.

Spriječen teroristički napad u Tjumenskoj oblasti

U Tjumenskoj oblasti Rusije privedena su lica koja su spremala teroristički napad po zadatku ukrajinskih paravojnih formacija. Prilikom privođenja jedna osoba je likvidirana, saopštila je Federalna služba bezbjednosti Rusije.

- Federalna služba bezbjednosti Ruske Federacije je zajedno sa Istražnim komitetom Ruske Federacije na teritoriji Tjumenske oblasti zaustavila protivzakonite aktivnosti pristalica nacionalističke ideologije, državljana Rusije, koji su po nalogu predstavnika ukrajinske paravojne grupe, pripremali teroristički napad u regionu - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je prilikom privođenja na mjestu mogućeg terorističkog napada, jedan od njih pružio oružani otpor i bio je likvidiran. Takođe su pronađeni pištolj „makarov“ sa napunjenim patronama i improvizovana eksplozivna naprava spremna za upotrebu.

Kijevske vlasti traže povod za uvođenje ograničenog kontingenta NATO-a u Ukrajinu

Kijevske vlasti traže povod za uvođenje ograničenog kontingenta NATO-a u Ukrajinu, prije svega poljskih i baltičkih snaga, a jedan od njih mogla bi biti provokacija protiv Zaporoške nuklearke, izjavio je predsjednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim riječima, snage NATO-a mogle bi ući u Ukrajinu na poziv ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog kako bi se osigurala radijaciona bezbjednost u zemlji.

- Režimu Zelenskog potreban je bilo kakav izgovor da ostane na vlasti, a zemljama NATO-a da dobiju ostatke Ukrajine kako bi tamo formirale svoje vojno uporište - naglasio je Rogov.

Odbijen napad jurišnih ukrajinskih snaga

Jedinice Južne grupe Oružanih snaga Rusije uspješno su odbile napade jurišnih grupa ukrajinskih snaga u soledarsko-artjomovskom, avdejevskom i marjinskom pravcu, neprijatelj je pretrpio značajne gubitke u ljudstvu i tehnici, izjavio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Vadim Astafjev.

On je dodao da je avijacija grupe raketirala ljudstvo i tehniku ukrajinskih snaga kod Kleščejevke. Konkretno, helikopter Mi-35 uništio je protivtenkovskom vođenom raketom ukrajinski oklopni transporter.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 17m
    0
  • Slani mafini
    13h 38m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 33m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 27m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 56m
    0