Istočni front, 500. dan: Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih snaga u Zaporoškom pravcu

08.07.2023. 13:21
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 500. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruska vojska uspješno je odbila ukrajinske napade na širokoj liniji fronta kod Orehova. Ukrajinska kontraofanziva protiče sporije od očekivanog, konstatuje Pentagon. SAD šalju Kijevu kasetnu municiju, a obećavaju i garancije bezbednosti - po završetku rata. Zelenski razgovarao s Erdoganom.

Ukrajinska vojska promijenila taktiku napada u zaporoškom pravcu

Ukrajinska vojska je promijenila taktiku borbenih dejstava na zaporoškoj liniji fronta i sada pokušava da napada u manjim grupama, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

- U posljednje vrijeme ukrajinski borci su promijenili taktiku borbenih dejstava na liniji fronta. Prešli su na napade u manjim grupama, najčešće pješadiskim, na širokoj dionici fronta, sa ciljem da osvoje naše prednje položaje i da se tamo učvrste - rekao je Rogov.

Prema njegovim riječima, komanda Oružanih snaga Ukrajine je shvatila da je prvobitna strategija napada „na juriš“ dovela do velikih gubitaka u ljudstvu i borbenoj tehnici.

Američki kongresmen poziva: Likvidirati zalihe kasetnih bombi

Bilo bi svrsishodnije da američke vlasti likvidiraju preostale zalihe kasetne municije, a ne da ih predaju Ukrajini, rekla je član Demokratske stranke u američkom Kongresu Beti Mak Kolum.

- Odluka Bajdenove administracije da preda kasetnu municiju Ukrajini je nepotrebna, to je užasna greška. Ja odlučno podržavam politiku Bajdenove administracije u Ukrajini i moram najodlučnije da kažem da sam protiv da SAD preda kasetnu municiju. Ovo naoružanje mora biti povučeno iz naših arsenala, a ne prebačeno u Ukrajinu - izjavila je ona.

Isporuka stare američke kasetne municije Ukrajini ruši autoritet Vašingtona, a takođe direktno i protivriječi stavu NATO saveznika.

Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih snaga u Zaporoškom pravcu

Odredi Oružanih snaga Rusije spriječili su napad ukrajinskih snaga u Zaporoškom pravcu, rekao je za Sputnjik ruski komandir.

- Prilikom pokušaja juriša na naše pozicije sredstva za vazdušno izviđanje su otkrila poziciju protivničkog minobacača, koji je pokrivao svoje odrede. Poslije predavanja koordinata naša artiljerija je precizno pogodila cilj i minobacač je utihnuo, a ofanziva je zaustavljena - rekao je komandir.

Rogov: Isporuka američke kasetne municije Ukrajini izazvaće novu spiralu sukoba

Isporuka američke kasetne municije Ukrajini dovešće do nove spirale sukoba i žrtava među civilima, izjavio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim riječima, odluka SAD je još jedan korak koji je usmjeren na to da se „borbena dejstva preliju izvan granica postukrajinskog prostora i da počne veliki regionalni sukob, s mogućnošću da postane svjetski“.

SAD su u petak najavile novi paket vojne pomoći Kijevu, u kojem su prvi put 155-milimetarski artiljerijski projektili tipa DPICM, odnosno kasetna municija, zabranjena međunarodnom konvencijom koju su potpisale 123 zemlje. Među njima nisu SAD i Ukrajina.

Ukrajinska vojska je, prema podacima ruske vojske, već koristila kasetnu municiju za granatiranje Donbasa, uglavnom Donjecka.

Ukrajinska vojska na Belgorodsku oblasti za dan ispalila 124 granate

Ukrajinksa vojska je za 24 sata na Belgorodsku oblast ispalila 124 granate, dvoje civila je povrijeđeno, izjavio je gubernator regiona Vjačeslav Glatkov.

- U Krasnojaruškom regionu je granatirana okolina sela Ilek-Penjkovka. Zabilježeno je četiri preleta. U napadu ima povrijeđenih. Muškaracu sa povredama grudnog koša i potkoljenice je pružena medicinska pomoć. Ljekari procjenjuju zdravstveno stanje povređenog kao stabilno - dodao je Glatkov.

On je istakao da je broj preleta tokom prošle nedjelje bio, u prosjeku, 100 do 200 tokom 24 sata.

Ukrajinska vojska napustila položaje u selu Pjatihatki u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinska vojska napustila je položaje u selu Pjatihatka u Zaporoškoj oblasti, saopštio je lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

- Protivnik je u potpunosti napustio svoje pozicije na području sela Pjatihatki. Izašli su iznenada - naveo je Rogov.

On je u petak rekao da je ruska armija prešla u kontranapad na području sela Pjatihatki, potiskujući protivnika. Samo selo je pod kontrolom ruske vojske, ali je protivnik s obližnjih pozicija u više navrata pokušavao da zauzme selo Žerebnjaki, odakle se otvara operativni izlaz na gradove Vasiljevka, Energodar i Tokmak.

Grosi: Položaj Zaporoške nuklearne elektrane krajnje osetljiv

Zaporoška nuklearna elektrana se nalazi na liniji fronta, i u situaciji u kojoj ukrajinska vojska vodi kontraofanzivu, položaj centrale je krajnje osetljiv, izjavio je generani direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi u intervjuu za japanski televizijski kanal NHK.

- Na licu mjesta rade naši eksperti i to što je Međunarodna agencija za atomsku energiju stalno prisutna tamo važno je dostignuće svjetske zajednice. Eksperti rade tamo danonoćno. MOgu da dobiju informacije u režimu realnog vremena - rekao je Grosi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 25m
    0
  • Slani mafini
    13h 46m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 41m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 35m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 4m
    3