Istočni front, 602. dan: Oboren ukrajinski helikopter Mi-8

17.10.2023. 13:37
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 602. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Rusija nastavlja da potiskuje protivnika na cIJeloj liniji odbrane. Ruska vojska osujetila je šest pokušaja napada Oružanih snaga Ukrajine krasnolimanskom pravcu. Eksplozije su odjeknule u Odeskoj oblasti.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu iznosili su 270 poginulih i ranjenih;

- Ruske oružane snage su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine na kranolimanskom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 115 vojnika i 8 jedinica tehnike;

- Ruske oružane snage su odbile četiri napada u zaporoškom pravcu; za samo jedan dan ovdje je ubijeno oko 110 ukrajinskih vojnika i uništeno 7 tenkova;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu su iznosili oko 150 vojnika;

- Ruske oružane snage odbile su 9 napada ukrajinskih jedinica kod Orehova-Vasiljevke i Andrejevke, na donjeckom pravcu;

- Ruska PVO je oborila ukrajinski helikopter Mi-8;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su do 485 vojnika na donjeckom pravcu;

- Ruske oružane snage pogodile su Oružane snage Ukrajine u 117 okruga;

Oružane snage Rusije poremetile rotaciju Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu

Portparol grupe Istok Oleg Čehov izjavio je da su Oružane snage Rusije poremetile rotaciju Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu.

- Jedinice grupe Istok, uz artiljerijsku podršku, osujetile su četiri pokušaja rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Novomihajlovke, Staromajorskog i južno od Novodarovke - rekao je on.

Uporedo sa tim, artiljerija Oružanih snaga Rusije uništila je dvije izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine kod Urožajnog i Staromajorskog, kao i skladište municije severno od Nikoljskog.

Pored toga, na meti samohodnog minobacača Tulipan našla su se utvrđenja i rovovi protivnika u području Novomihajlovke.

Tokom kontrabaterijske borbe, neprijatelj je izgubio haubice Msta-B i Giacint-B i tri minobacačke posade. Pored toga, avijacija je pogodila položaje 79. jurišne vazdušno-jurišne brigade u Novomihajlovki, 58. motorizovane brigade u području Urožajnog i 128. brigade teritorijalne odbrane u rejonu Staromajorskog i severno od Prijutnog.

Osam bespilotnih letjelica oboreno na prilazu Krimu, stanovnik Krima priveden zbog saradnje sa ukrajinskim specijalnim službama

Osam bespilotnih letjelica oboreno je ili potisnuto na prilazu Krimu, izjavio je krimski lider Sergej Aksjonov.

Jedan stanovnik Krima je priveden zbog saradnje sa ukrajinskim specijalnim službama: on je sam kontaktirao SBU i prenio podatke o situaciji na poluostrvu, uključujući i vojnu. Druga oblast njegovog rada bila je spremanje skladišta municije.

Osujećeno šest pokušaja napada ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pravcu

Jedinice grupe „Centar“ osujetile su šest pokušaja napada Oružanih snaga Ukrajine u području Torskog rejona i Serebrjanske šume krasnolimanskom pravcu, rekao je portparol grupe Aleksandar Savčuk.

- Na krasnolimanskom pravcu grupe Centar, artiljerija i jurišni avioni osujetili su šest pokušaja napada jurišnih odreda 63 i 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 12. brigade za specijalne operacije „Azov“ (teroristička organizacija, zabranjena u Rusiji) u oblasti Torskog i Serebrjanske šume - rekao je Savčuk.

Prema njegovim riječima, gubici ukrajinskih snaga iznosili su oko 60 vojnika. Uništeno je borbeno oklopno vozilo Kozak i kamionet, dodao je Savčuk.

Savčuk je istakao da je avijacija iz grupe Centar izvela napade na komandne centre i osmatračnice Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Serebrjanka, DNR.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko će prvi testirati rusku vakcinu protiv raka? Ko će prvi testirati rusku vakcinu protiv raka?
Pjanić se izvinio Rusima - nije htio meč protiv njih, a sad zbog miliona došao u CSKA Pjanić se izvinio Rusima - nije htio meč protiv njih, a sad zbog miliona došao u CSKA
Počela proizvodnja ruskog električnog automobila „e-largus“ Počela proizvodnja ruskog električnog automobila „e-largus“
Najčitanije
  • Albanac koji je zadužio Srbe
    1h 20m
    5
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    21h 26m
    0
  • Pacijent fizički napao doktoricu u Bratuncu
    23h 9m
    0
  • Šehovac: Alija Izetbegović - ratni zločinac jer je zemlju uveo u rat
    23h 5m
    11
  • Radnik "Elektro-Hercegovine" životno ugrožen nakon pada sa stuba
    20h 16m
    0