Istočno Sarajevo: Potrebno obuzdati primjenu električne energije

23.04.2021. 14:11
1
IZVOR: SRNA

Na području grada Istočno Sarajevo potrebno je obuzdati primjenu električne energije, grijanja u elektrootpornim zagrijačima, kao što su elektro i termo blokovi i električne grijalice, izjavio je predsjednik Područne privredne komore Istočno Sarajevo Ljubiša Tanić.

Prije početka seminara o temi "Komunalna infrastruktura Dio 1. – snabdijevanje toplotnom energijom", Tanić je istakao da to uništava najfiniji i najkvalitetniji oblik energije koja se u Republici Srpskoj više od 50 odsto dobija iz uglja, sa veoma niskim stepenom korisnosti.

On je naveo da se 40 odsto proizvedene energije u svijetu koristi u zgradarstvu, te da od toga najveći dio ide na zagrijavanje prostora, sanitarnu toplu vodu, a u posljednje vrijeme, čak i na području Istočnog Sarajeva, na hlađenje.

- Postoji pravilnik o energetskoj efikasnosti u zgradama. Sugerisaćemo nadležnim u lokalnim zajednicama koji izdaju građevinske dozvole da obrate pažnju na njegovu primjenu, kako bi se išlo na traženje boljih energetskih rješenja koja će biti dugoročno održiva - rekao je Tanić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, učesnici seminara žele da donesu preporuke i smjernice, kako bi pomogli donosiocima odluka, odnosno predstavnicima vlasti, da poboljšaju život ne samo građana Istočnog Sarajeva, već i regije, te Republike Srpske, samim tim što je povećan komfor stanovništva, a tu su i klimatske promjene.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da se današnjim seminarom želi pomoći donosiocima odluka u gradu da ih donesu što kvalitetnije i bolje.

Prema njegovim riječima, svaka opština u sastavu grada donosiće najpravilnija rješenja za svoju lokalnu zajednicu, uz sugestiju stručnih lica koja se bave snabdijevanjem i uopšteno toplotnom energijom.

Tehnički direktor "Eko toplane" Banjaluka Dejan Jovišević rekao je da je u ovom gradu prije četiri godine urađen projekt kojim je toplana prešla sa fosilnog goriva na bio-masu čija je prednost u tome što spada u obnovljive izvore energije, a i jeftinija je od mazuta.

- Formirano je novo, funkcionalno, samoodrživo preduzeće, koje radi bez pomoći grada i lokalne zajednice - istakao je Jovišević.

Direktor "Toplane" Prijedor Zoran Knežević rekao je da i ovo preduzeće ima veliko iskustvo sa prelaska sa fosilnih goriva na drvnu bio-masu, realizujući projekat u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Švedskom razvojnom agencijom.

Prema njegovim riječima, toplana ima ugrađeno postojenje za istovremenu proizvodnju i toplotne i električne enrgije, a Prijedor se od 2015. godine grije na drvnu bio-masu, čime su postignuti kako finasijski, tako i ekološki efekti.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Dodo 28.04.2021. 08:53
    Po svemu ovome se vidi koliko kasnimo za ostatkom svijeta. Bio-masa se zaista smatra obnovljivom energijom, ali pod uslovom da se šuma obnavlja (a ne samo krade i čupa kao što je kod nas) i da toplane koriste filtere da ne bi bilo kao što je evo već decenijama u Palama - veće zagađenje zimi nekad i od Sarajeva. Solarne ploče nikad jeftinije nisu bile, a krovova praznih imamo na pretek.
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    16h 40m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    22h 13m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    23h 5m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    2h 13m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    23h 10m
    0