Istočno Sarajevo: Prioriteti – zapošljavanje djece palih boraca i povećanje invalidnina

18.01.2020. 09:04
1
IZVOR: Srna

Zapošljavanje djece poginulih boraca Republike Srpske i povećanje ličnih i porodičnih invalidnina bili su glavna tema sjednice Koordinacionog odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije koja je održana u Istočnom Sarajevu.

-U Republici Srpskoj ima oko 900 djece poginulih boraca koja su bez posla, pa je u vezi sa tim donesen zaključak da se do kraja ove godine riješi taj problem nezaposlenosti- rekao je predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić.

On je dodao da je na sjednici bilo riječi i o rješavanju problema nezaposlenih demobilisanih boraca Republike Srpske.

-Zaključak je da nezaposleni demobilisani borci moraju imati redovno mjesečno primanje i da to bude mjereno sa iznosom od pet KM po mjesecu učešća u ratu- pojasnio je Savčić.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da je među prioritetima istaknuto i povećanje ličnih i porodičnih invalidnina, koje, kako je naveo, nisu povećane od 2008. godine.

-U tu priču se moralo ući sa Vladom Republike Srpske ranije, bar u oktobru, kada se pravi godišnji budžetski okvir. Sad trenutno u Budžetu nema sredstava i treba čekati rebalans ili naredni budžet kako bi se o ovome moglo ozbiljno razgovarati- dodao je Parađina.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić izrazio je nadu da će vlast u Republici Srpskoj imati sluha i povećati lične i porodične invalidnine.

On je je rekao da je na današnjoj sjednici donesena odluka o upućivanju zahtjeva Vladi Republike Srpske da obilježavanje 9. januara - Dana Republike naredne godine bude i u Istočnom Sarajevu.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Aco 18.01.2020. 11:37
    O kojoj djeci i njihovom zaposljavanju pricamo. 25 godina posle rata vi ovo izjavljujete. Da ste vi neka organizacija sva ta djeca bi do sad imala 10 godina staza. Neki ce prije umrijeti nego docekati vasu pomoc. Sramota.
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    6h 9m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    3h 20m
    2
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    19h 6m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    17h 28m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    19h 42m
    3