Izrael izveo napade na aerodrome u Damasku i Alepu

12.10.2023. 15:18
0
IZVOR: sputnikportal.rs

Sukob Izraela i palestinskog Hamasa ušao je u šesti dan sa više od 2.600 mrtvih i 9.000 ranjenih na obje strane. Izrael izvodi snažne vazdušne napade na više lokacija Hamasa širom Pojasa Gaze. Hamas gađa grad na jugu Izraela. Sirijski mediji javljaju da je Izrael gađao aerodrome u Damasku i Alepu.

Izraelski mediji javljaju da je najmanje 1.300 Izraelaca ubijeno u napadima Hamasa, dok je 3.300 osoba povrijeđeno. Na palestinskoj strani poginulo je više od 1.350 ljudi, a povrijeđeno oko 6.000.

Izrael je u srijedu formirao Vladu nacionalnog jedinstva, a premijer Benjamin Netanijahu je poručio da će Hamas biti poražen. Saopšteno je i da nijedan dron nije ušao u izraelski vazdušni prostor, nakon što je na sjeveru zemlje proglašena uzbuna.

Turska vodi pregovore o oslobađanju civila koje Hamas drži kao taoce, saopštio je visoki turski zvaničnik.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu objavio je da je razgovarao sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, zahvalivši mu na snažnoj podršci SAD.

Kako je naveo, to je bio njihov peti telefonski razgovor u posljednjih šest dana, odnosno od subote kada su počeli sukobi.

Netanijahu: Hamas mora biti slomljen kao i DAEŠ

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da Hamas mora da bude slomljen kao i DAEŠ (teororistička organizacija zabranjena u Rusiji).

Netanijahu se zahvalio SAD, predsjedniku Džozefu Bajdenu i Blinkenu lično na podršci.

Izrael je izveo napade na aerodrome u Damasku i Alepu u Siriji, javlja sirijski list „El Vatan“. Obje vazdušne luke su obustavile rad.

- Izrael je izvršio agresiju na aerodrome u Damasku i Alepu. Prema prvim podacima, gađane su piste i oba aerodroma su van upotrebe - navodi se u članku.

Egipat je pozvao sve zemlje, kao i međunarodne i regionalne organizacije koje žele da upute humanitarnu pomoć palestinskom narodu, da tu pomoć upute na aerodrom „El Ariš“ na sjeveru Sinajskog poluostrva.

U oblasti oko Jerusalima oglasile se sirene za vazdušnu opasnost, uključujući i Bet Šemeš, javljaju izraelski mediji.

Bet Šemeš se nalazi na oko 30 kilometara zapadno od Jerusalima.

Brigade „El Kasam“, vojnog krila Hamasa, saopštile su da su tokom dana ispalile 50 raketa na grad Sderot na jugu Izraela.

„Er Srbija“ će leteti za Tel Aviv, dok vazdušne vlasti garantuju bezbednost

„Er Srbija“ nastavlja da leti na aerodrom „Ben Gurion“ u Tel Avivu, dokle god izraelske vazdušne vlasti garantuju bezbjednost, izjavio je kapetan i direktor letačke operative „Er Srbije“ Dušan Milatović.

Gradonačelnik izraelskog Sderota Alon Davidi pozvao je na evakuaciju stanovništva iz grada, piše portal „Inet“.

U ovom gradu živi više od 27 hiljada stanovnika.

U izraelskim udarima u Pojasu Gaze poginule su 1.354 osobe, a 6.049 je povrijeđeno, saopštilo je novi bilans palestinsko ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi, na Zapadnoj obali poginula je 31 osoba, a oko 180 je povrijeđeno.

Sedam raketa pogodilo je izraelski grad Sderot, u blizini Pojasa Gaze, saopštili su lokalni zvaničnici, navodeći da je pet osoba ranjeno.

Dvije ranjene osobe su u kritičnom stanju, prenio je „Harec“.

Izrael se priprema za opsežnu i dugu vojnu kampanju protiv Hamasa

Izrael se priprema za opsežnu vojnu kampanju protiv Hamasa, izjavio je izraelski predsjednik Isak Hercog.

- To će biti duga i iscrpljujuća kampanja protiv Hamsa - rekao je Hercog stranim novinarima na brifingu u predsjedničkoj palati u Jerusalimu, prenosi "Tajms of Izrael".

NATO pozvao Hamas da hitno oslobodi taoce

Ministri odbrane zemalja-članica NATO-a pozvali su Hamas da hitno oslobodi taoce i priznali da Izrael ima pravo na, kako su naveli, proporcionalnu zaštitu.

- Saveznici u NATO-u izrazili su solidarnost sa Izraelom, jasno stavljajući do znanja da on ima pravo da se proporcionalno brani od terorističkih akata. Pozvali su Hamas da odmah oslobodi sve taoce i osigura najpotpuniju moguću zaštitu civilnog stanovništva - navodi se u dokumentu.

Ministri su istakli da „nijedna zemlja ili organizacija ne treba da koristi situaciju ili da je pogorša“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Proba Izraela na Eurosongu: Podigli palestinsku kefiju pa izbačeni iz arene Proba Izraela na Eurosongu: Podigli palestinsku kefiju pa izbačeni iz arene
Više od 13.000 djece ubijeno u Pojasu Gaze Više od 13.000 djece ubijeno u Pojasu Gaze
Ubijeno više od 59.500 Palestinaca Ubijeno više od 59.500 Palestinaca
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    23h 59m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    5h 27m
    6
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    18h 37m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    19h 9m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    17h 28m
    0