Jahorina ne privlači kreditore

16.10.2020. 20:22
1
IZVOR: CAPITAL

Intezivna medijska kampanja Olimpijskog centra “Jahorina”, kojom se na ovu planinu pokušavaju privući turisti i investitori, ne privlači previše bankare.

Od 75 miliona, koliko je Uprava pokušala da preko kredita prikupi za ostvarivanje svojih planova, uspjeli su da obezbijede 43,3 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Iz Nadzornog odbora preduzeća poručuju kako je to sasvim dovoljno da se krene u investicioni ciklus, kao i da ne žure previše sa zaduživanjem s obzirom da je plan da se sredstva iskoriste u naredne tri godine.

Tender za kreditno zaduženje uprava akcionarskog društva raspisala je početkom avgusta. Prvobitni plan je bio da se podignu četiri kredita, od čega tri po 20 miliona maraka te jedan od 10 miliona.

Međutim, desetak dana kasnije, došlo je do promjene plana, pa je nabavka podijeljena na šest dijelova, odnosno u ovom slučaju šest kredita, ukupne vrijednosti 75 miliona KM.

Za kredit od 23,4 miliona KM “Jahorini” se ponudila “Sberbank” Srbija, drugi od 10 miliona isplatiće “Sparkasse Bank” Sarajevo, a treći u istom iznosu će dati “Nova Banka” Banjaluka.

Za preostala tri kredita od po 10 miliona maraka, nije bilo zainteresovanih finansijskih institucija.

Zbirno gledano, od 75 miliona maraka koliko je bilo planirano, prikupljeno je 43,3 miliona KM na koji će samo po osnovu troškova i kamata biti plaćeno dodatnih 11,7 miliona maraka.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek za portal CAPITAL tvrdi kako je postojala ponuda i za prostalih 30 miliona maraka, ali da se nije išlo u to zaduženje, jer je riječ o novcu za projekte koji se neće raditi u ovoj godini.

“Bio bi loš potez da u ovoj godini povučemo svih 99 miliona maraka i da na njih plaćamo kamatu, a sa druge strane zbog vremenskih uslova ne možemo da realizujemo poslove koji su planirani za narednu sezonu. To bi nam bio bespotreban trošak”, kaže Elek.

Najavljuje kako će se kroz nekoliko dana krenuti u izradu projektne dokomentacije za sportsku halu, nakon čega će biti raspisan i tender za izgradnju.

“Nakon toga toga raspisujemo tender za gondolu Pale – Jahorina”, zaključio je Elek.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Dejan Matic 17.10.2020. 10:14
    Zao mi je ali neka zaposle i malo kulturnije i pristojnije ljude jer neljubaznije ljude nigdje nisam vidio. I to oni koji rade na zicarama.
Povezane vijesti
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    10h 24m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    11h 39m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    17h 30m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    15h 57m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    17h 49m
    0