Koliko dugo gorivo smije stajati u rezervoaru?

20.02.2024. 21:39
0
IZVOR: glassrpske.com

Da li ste znali da benzin i dizel imaju rok trajanja i da postoji period koliko dugo mogu da budu u rezervoaru vašeg automobila?

Mnogi automobile bez problema ostavljaju više mjeseci na parkinzima i u garažama ne razmišljajući o tome, ali gorivo ipak ima relativno kratak rok trajanja i na to bi trebalo da se obrati pažnja kako ne bi došlo do problema s vozilom.

Kako savjetuje Revija HAK, benzin i dizel ne bi smjeli da budu u rezervoaru duže od dva do tri mjeseca jer nakon tog perioda gube svojstva i tako su potencijalna opasnost za motor. U biodizelu s kojim se miješa dizel gorivo ima bakterija koje nakon nekog vremena počnu da stvaraju muljevite naslage, a moguća je i korozija goriva ili začepljenje sistema dovoda goriva.

Motor može da ima probleme s pokretanjem, paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Postoji i način provjere dotrajalosti goriva, a to je da bi lampica na motoru trebalo da se upali nakon što staro gorivo uđe u motor. Stoga je potrebno odvesti automobil u servis i izbaciti gorivo koje nije dobro za motor.

Komentari 0
Povezane vijesti
Gorivo u BiH skuplje za pet pfeniga Gorivo u BiH skuplje za pet pfeniga
Svaki osmi uvezeni auto u BiH je nov Svaki osmi uvezeni auto u BiH je nov
Šta se može desiti ako sipate pogrešno gorivo u automobil? Šta se može desiti ako sipate pogrešno gorivo u automobil?
Najčitanije
 • U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica
  20h 6m
  12
 • Pomjera se starosna dob za prijevremenu penziju u Srpskoj
  23h 10m
  0
 • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
  14h 50m
  0
 • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
  14h 3m
  0
 • Aprilska penzija 30. aprila
  16h 11m
  1