Kolona dugačka tri i po kilometra: 15.000 ljudi u litiji na KiM u znak podrške odbrani srpskih svetinja u Crnoj Gori

29.01.2020. 20:20
0
IZVOR: Telegraf.rs

Na Kosovu i Metohiji je u toku litija koja se održava u znak podrške odbrani srpskih svetinja u Crnoj Gori. Kolona duga oko tri i po kilometra kreće se od Crkve svetog Đorđa u Zvečanu do Hrama svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Danas, po prvi put, litija se organizuje i na sjeveru Kosova, piše kossev.info. Usput se litiji pridružilo i mnogo starijih ljudi, pa je broj narastao do 15.000 učesnika.

Nakon litija u Novom Pazaru i Gračanici, Eparhija raško-prizrenska danas, u znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori organizuje i litiju na sjeveru.

Slika

Litiju predvodi episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, a u njoj čestvuju i predstavnici Srpske liste.

Na čelu litije mladići nose transparent na kom piše "Ne damo svetinje".

Episkop raško-prizrenski Teodosije pozvao je ranije tokom nedjelje građane, ne samo iz Zvečana i Kosovske Mitrovice, već i iz drugih opština sa sjevera Kosova, da se pridruže litiji i molebanu i na taj način iskažu podršku za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori – Ostroga, Cetinjskog manastira, Morače i drugih crkava.

Slika

Ovo je treća litija u organizaciji Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, međutim, njeni klerici su pružali podršku litijama i u Crnoj Gori. Tako je iguman manastira Draganca, Ilarion (Lupulović), sredinom ovog mjeseca predvodio jednu od litija u Podgorici, a u njegovoj pratnji bio je i otac Petar iz manastira Visoki Dečani, dok su prethodno vladika i sveštenstvo učestvovali na skupovima u Podgorici.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta
Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila
Danas Teodorova subota Danas Teodorova subota
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    12h 6m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    13h 21m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    19h 12m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    17h 39m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    19h 31m
    0