Kongres SAD-a sprema rezoluciju o Dejtonu?

05.10.2020. 14:25
0
IZVOR: Dnevni avaz

Američki Kongres će razmatrati rezoluciju o 25. godišnjici Dejtona, navodi "Avaz" i napominje da rezolucija dolazi u vrijeme pojačanog angažmana SAD-a u regionu.

Naime, kongresmen Majkl Tarner predložio je ovih dana rezoluciju koja se prisjeća Dejtonskog sporazuma, ali i poziva vlasti u BiH da nastave sa evroatlanskim integracijama i ustavnim reformama, prenio je sarajevski portal.

Sličnu rezoluciju je predložio i senator Šerod Braun.

- Vlada Sjedinjenih Država potvrđuje podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine i podupire posvećenost jednakosti svih naroda prema Opštem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu s međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini zakona, poštovanju ljudskih prava i slobodnom tržištu - navedeno je u rezoluciji.

Kako je predloženo, Kongres SAD-a će, ukoliko rezolucija dobije podršku, osuditi “kršenje ljudskih prava koje su se dogodile tokom rata u Bosni i Hercegovini i potvrditi zajedničku posvećenost Sjedinjenih Država i EU promociji i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona širom svijeta”.

Takođe, ponavlja se važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma i podstiče vlada Sjedinjenih Država da usko sarađuje s vladama zemalja koje se graniče sa Bosnom i Hercegovinom - posebno onima potpisnicama Dejtonskog mirovnog sporazuma - kako bi podržala puno sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i koja zahtjeva regionalnu saradnju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Na današnji dan 1995. godine u Parizu potpisan Dejtonski sporazum Na današnji dan 1995. godine u Parizu potpisan Dejtonski sporazum
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    20h 8m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    5h 41m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    20h 18m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    5h 47m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    5h 45m
    0