Matična biblioteka Istočno Sarajevo obilježava 25 godina rada

28.06.2021. 12:54
0
IZVOR: matbibli.rs.ba

Matična biblioteka Istočno Sarajevo ove godine obilježava 25 godina rada. Tim povodom, 28. juna, u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo biće održana svečana Akademija.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, Akademija će se održati u skladu sa preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije. U programu Akademije učestvovaće studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, polaznici studija „Teatrolog“,  a biće prikazan i dokumentarni film o Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo. Prije Akademije, u holu Kulturnog centra biće otvorena izložba „Izdavačka djelatnost Matične biblioteke Istočno Sarajevo: 1997-2021“.

Tokom proteklih 25 godina, Matična biblioteka je uspjela postati i ostati kulturna ustanova od ugleda i povjerenja. Danas ima više od 4.500 redovnih čitalaca sa oko 35.000 posjeta godišnje. Knjižni fond broji oko 118.000 primjeraka i po tome je druga po veličini u Republici Srpskoj. 

Matična biblioteka Istočno Sarajevo osnovana je 1996. godine, nakon preseljenja srpskog stanovništva u Republiku Srpsku iz opština koje su Dejtonskim sporazumom pripale FBiH. Knjižni fondovi Narodne biblioteke „Marko Marković“ sa Grbavice, i Srpskog narodnog univerziteta „Đuro Đaković“ sa Ilidže, preneseni su u prostor kasarne Slobodan Princip Seljo, kako bi se formirala nova biblioteka za potrebe grada koji se stvarao.

Zbog predanog rada sa čitaocima, usavršavanja zaposlenih, intenzivne saradnje sa Društvom bibliotekara Republike Srpske i Bibliotekarskim društvom Srbije, potom Gete institutom i Britanskim savjetom, kao i mnogim drugim institucijama i ustanovama, Matična biblioteka Istočno Sarajevo proglašena je za najbolju biblioteku Republike Srpske u 2007. godini. Pri tome, pružala je pomoć otvaranju biblioteke na psihijatrijskoj bolnici Sokolac, Institutu za forenziku, Domu za stara lica, te Državnom zatvoru u Vojkovićima. U sopstvenom prostoru u funkciju je stavljeno odjeljenje za slijepe i slabovide osobe, a od 2015. godine biblioteka je počela sa snimanjem audio knjiga u studiju koje je opremljen uz pomoć ambasade Kraljevine Maroko.

Iako su programski zadaci Biblioteke definisani zakonom, međunarodnim standardima i smjernicama za rad biblioteka, naš rad uvijek je u funkciji realizacije ciljeva od opšteg interesa koji podrazumijeva dostupnost informacijama i znanju svima bez obzira na socijalne, društvene, starosne ili bilo koje druge razlike.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisan roman "Orahovac rovovima omeđen" Borislava Kosanovića Promovisan roman "Orahovac rovovima omeđen" Borislava Kosanovića
Slavija protiv Rudara i tradicije Slavija protiv Rudara i tradicije
„Dani Srbije u Srpskoj“: Projekcije četiri filma od 22. oktobra u Istočnom Novom Sarajevu „Dani Srbije u Srpskoj“: Projekcije četiri filma od 22. oktobra u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • Albanac koji je zadužio Srbe
    3h 1m
    6
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    23h 7m
    0
  • Radnik "Elektro-Hercegovine" životno ugrožen nakon pada sa stuba
    21h 57m
    0
  • Protest radnika Doma zdravlja Bratunac u znak podrške pretučenoj doktorici
    18h 46m
    0
  • Banjalučanki neophodan novac za liječenje, u funkciji humanitarni broj 1413
    18h 23m
    0