Međunarodni festival malih scena i monodrame od 1. novembra

26.10.2022. 14:38
0
IZVOR: katera.news

Međunarodni festival malih scena i monodrame Istočno Sarajevo biće održan od 1. do 5. novembra u Kulturnom centru Istočno Sarajevo.

Na konferenciji za novinare u Ističnom Sarajevu organizatori su istakli da će u takmičarskom programu ovogodišnjeg festivala biti odigrano pet pozorišnih predstava i četiri monodrame.

Direktor Kulturnog centra i festivala Mladen Janković istakao je da će se publici u Istočnom Sarajevu predstaviti glumci iz Bugarske, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Republike Srpske.

- Ove godine imamo izuzetno kvalitetan festivalski program. Očekujemo da će predstave i monodrame privući pažnju publike koja uvijek sa nestrpljenjem očekuje ovaj festival – rekao je Janković.

Prema njegovim riječima, ova manifestacija je sigurno jedna od najznačajnijh kako u našem gradu, tako i u Republici Srpskoj.

- I ove godine će stručni žiri u sastavu predsjednika Rade Simovića i članova reditelja Vitomir Mitrić i tetarologa Zorana Todorovića odlučiti ko će ponijeti nagradu za najbolju predstavu, najbolju monodramu i ko je najbolji glumac i najbolja glumica festivala – pojasnio je Janković.

On je dodao da su značajnu pomoć u realizaciji ovogodišnjeg festivala dala Ministarstva prosvjete u kulture Republike Srpske, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, ali i grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Ljubo Božović, selektor festivala, istakao je da je sve predstave, koje je u aprilu odabrao, iz objektivnih razloga morao da otkaže jer nijedna nije mogla tehnički da bude izvedena na trenutno maloj sceni Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

- Bio sam u neprijatnoj situaciji i za sedam dana sam pronašao pet predstava sa više lica. To je izuzetno teško, jer je potrebno zadovoljiti kariterijume, kojih se kao selektor držim, a to je da predstava bude kvalitetna, tehnički da može da stane na našu scenu, da nije preskupa, jer je budžet dosta skroman i da su glumci na raspolaganju - istakao je Božović.

Gradonačelnik Ljubiša Ćosić izjavio je da je ove godine promijenjen termin održavanja festivala iz opravdanih razloga.

- Selektor se potrudio da programski dio festivala bude ispraćen kroz predstave naših gostiju iz Beograda, Užica, Trebinja, Banjaluke, Herceg Novog. Žao mi je što se i ove godine festival ne održava u novom pozorištu. Nadam se da će građani Istočnog Sarajeva, ali i šire regije uživati u programskom dijelu festivala i da će sala biti ispunjena - istakao je Ćosić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da su selektor i direktor Festivala iznijeli najteži dio posla, na čemu im je posebno zahvalio.

- Bez njih festival ne bi bio na nivou kakav je danas i posebno im se zahvaljujem. Mislim da će publika u Istočnom Sarsjevu uživati u onome što su selektor i direktor pripremili za naše ljubitelje pozorišta - istakao je Božović.

Festival u 20.00 časova otvara "Zvezdara teatar" iz Beograda predstavom "Sportsko srce" u kojoj igra Milutin Mima Karadžić.

U srijedu, 2. novembra, u 18.00 časova nastupiće Kulturna scena "Male stvari" iz Trebinja predstavom "Jefimija - Jelena Mrnjavčević", a u 20.00 časova Narodno pozorište Užice predstavom "D pig" po tekstu Branislava Nušića u kojoj igraju Branislav Ljubičić, Vanja Kovačević, Dejan Maksimović, Divna Marić i Janko Radišić.

Na programu u četvrtak, 3. novembra, u 18.00 časova je Autorski projekat Hrvatska, Miroslav Krleža "Krležina saloma" u kojoj igra Selma Mehić, a u 20.00 časova nastupa Gradsko pozorište Jazavac predstavom "Pidžama za šestoro", u kojoj igraju Dragana Marić, Anja Ilić, Snježana Mišić, Velimir Blanić, Željko Erkić i Zlatan Vidović.

U petak, 4. novembra, u 18.00 časova nastupa Pozorište "Suza i smeh" iz Bugarske sa monodramom "Agnes, Vilova žena", u kojoj igra Ana Petrova i u 20.00 časova Narodno pozorište Republike Srpske predstavom "Izgubljeni u Bruklinu", a igraju Željko Erkić i Vladimir Đorđević.

Posljednjeg dana festivala u subotu, 5. novembra, u 18.00 časova predstaviće se "Avangart" iz Skoplja, riječ je o autorskom projektu "Krik", a igra Endži Nikoloska, dok u 20.00 časova nastupa Hercegnovsko pozorište "Herceg fest" predstavom "Uspomene Sare Bernar" u kojoj igraju Tatjana Bošković i Dejan Đonović.

Prodaja ulaznica počela je danas od 12.00 časova, a karte od sutra možete kupiti od 9.00 do 19.00 časova.

Komentari 0
Povezane vijesti
"Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra "Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja Mihajla Pupina Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja ...
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 29m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 24m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 18m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 27m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 37m
    0