Mitropolit Hrizostom: Vrijeme kada treba biti odgovoran prema sebi i drugima

27.03.2020. 09:28
0
IZVOR: Srna

Njegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom pozvao je monahe, sveštenike i vjernike Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da se u vrijeme pandemije virusa korona odgovorno postave prema sebi i drugima, posebno apelujući da se pandemija ne dovodi u vezu sa vjerom i nevjerovanjem.
Mitropolit Hrizostom apelovao je da vjernici, sveštenstvo i monaštvo pokažu što više hrišćanske i srpske ljubavi, empatije i saosjećanja sa svima iz okruženja, onima koji su možda oboljeli, ali i prema onima koji nisu oboljeli.

- Svi smo mi, svako na svoj način, žrtve ove nevolje i nesreće koja nas je snašla. U nevoljama i bijedama nema razlike. Virus se širi i ne gleda ko je ko, i ko je kakav - naglasio je mitropolit dabrobosanski u pisanoj poruci.

Navodeći da je ovo vrijeme da se molitve Bogu u vrijeme vaskršnjeg posta pojačaju i umnože, mitropolit Hrizostom je poručio da je život Božiji dar i da ga treba sačuvati i Bogu, kada za to dođe vrijeme.

On je ponovio da će svi hramovi u Mitropoliji ostati otvoreni i biti bogoslužbeno aktivni, pri čemu će se voditi računa da se ispoštuju sva pravila i odluke nadležnih državnih, zdravstvenih i sanitarnih institucija po pitanju sprečavanje širenja virusa korona.

- Istovremeno, vjernicima čiju savjesnost i razumnost nikada nismo dovodili u pitanje, ostavljamo da sami odluče hoće li ili neće prisutvovati bogosluženjima, hoće li ili neće pristupiti Svetoj tajni pričešća - dodao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski istakao je da se ne može vjernom narodu braniti da dolazi na bogosluženje, ali se od njih može i mora tražiti da poštuju pravila i standarde ponašanja u vanrednim okolnostima.

- Dakle, neka svako preuzme odgovornost na sebe – za sebe i druge, a posebno za svoje postupke - konstatuje se u mitropolitovoj pisanoj poruci.

Mitropolit dabrobosanski pozvao je vjernike da se pomole da se što prije pobijedi ovaj nevidljivi neprijatelj.

- Pomozimo u tome našim ljekarima, medicinskom osoblju i svima onima koji brinu za naše zdravlje, za naše opšto dobro. Pomolimo se Bogu za sve naučnike svijeta koji se trude da nađu vakcinu za ovu opasnu zarazu - naveo je u pisanoj poruci Njegovo preosveštenstvo mitropolit Hrizostom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Svijet je suštinski potrebno promijeniti Mitropolit Hrizostom: Svijet je suštinski potrebno promijeniti
Mitropolit Hrizostom na Veliki četvrtak služi liturgiju na Ravnoj Romaniji Mitropolit Hrizostom na Veliki četvrtak služi liturgiju na Ravnoj Romaniji
Sutra čitanje vaskršnje poruke Sutra čitanje vaskršnje poruke
Najčitanije
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    18h 39m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    19h 44m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    13h 27m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    14h 33m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    23h 1m
    0