Muzička akademija – biser visokog obrazovanja u Istočnom Sarajevu

06.07.2022. 09:34
0
IZVOR: gradistocnosarajevo.net

Muzička akademija u Istočnom Sarajevu jedna je od najpriznatijih obrazovnih ustanova u regionu, a iznjedrila je brojne umjetnike, vrsne muzičare, pedagoge i respektabilan nastavni kadar. S pravom je mnogi smatraju biserom visokog obrazovanja u Istočnom Sarajevu, ali i šire.

Dekan Muzičke akademije, Maja Žuža, ponosno ističe da su studenti ove akademije osvojili mnoštvo nagrada na prestižnim regionalnim, evropskim, ali i svjetskim takmičenjima, te da su izuzetno cijenjeni u svijetu umjetnosti i muzike.

Muzička akademija rasla i razvijala se tokom 28 godina

- Izuzetno sam ponosna na svaki detalj koji se tiče rada i razvoja Muzičke akademije, kao i na podršku naših kolega sa drugih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i lokalne zajednice koja nas nesebično podržava i prati naš razvojni put svih ovih 28 godina - rekla je Žuža i dodala da joj posebno zadovoljstvo pričinjava to što je Muzička akademija, nakon skoro tri decenije predanog rada, zavrijedila epitet ‘bisera’ među visokoobrazovnim ustanovama.

Dekanesa kaže da je ova akademija tokom proteklih godina porasla u smislu broja smjerova na studijskim programima, te da danas funkcionišu dva studijska programa; vokalno-instrumentalni sa osam smjerova (klavir, solo pjevanje, harmonika, violina, viola, violončelo, gitara i flauta) i muzičko-pedagoško-teorijski, koji ima opštu muzičku pedagogiju, crkvenu muziku i pojanje, pri kojem funkcioniše i Kamerni hor Muzičke akademije, na koji su izuzetno ponosni, a od ove akademske godine ponovo je aktiviran smjer za kompoziciju.

- Ove godine smo već na prvom upisnom roku imali izuzetnu zainteresovanost studenata, riječ je o 32 kandidata,  što nismo imali godinama unazad, a primamo i brojne pozive kandidata koji se interesuju za septembarski upisni rok - kaže Žuža.

Maja Žuža smatra da je i to jedan od  pokazatelja da je Muzička akademija prepoznata i priznata, ne samo od lokalne stručne javnosti,nego i šire, kao fakultet sa izuzetno stručnim kadrom od kojeg može mnogo da se nauči, ali i steknu značajni benefiti za budućnost.

- Na Muzičkoj akademiji imamo veći broj domaćih profesora, od kojih su mnogi svoje obrazovanje na osnovnim i magistarskim studijama i ogromno znanje stekli u Rusiji, a postoji i značajan broj ljudi koji su svoje cjelokupno školovanje završili upravo na ovoj akademiji - naglasila je Žuža.

Više od 1 000 nagrada na prestižnim evropskim i svjetskim takmičenjima

Studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu osvojili su brojne nagrade na festivalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Dovoljno je reći da su studenti solističkih smjerova sa Vokalno-instrumentalnog studijskog programa osvojili više od 1 000 nagrada.

- Kad je riječ o tome, prednjači smjer za harmoniku, gdje studenti samo na godišnjem nivou osvoje oko 50 nagrada na različitim manifestacijama, svjetskim trofejima i kupovima. Ove godine, naš student Edvin Halilović osvojio je treće mjesto na svjetskom kupu, dok je peto mjesto zauzeo student Vehbija Hodžić, a tu je i mnoštvo prvih i laureatskih nagrada koje naši studenti osvajaju širom svijeta - ponosno ističe Maja Žuža.

Žuža naglašava da se akademija, čiji je rukovodilac, može pohvaliti i velikim ansamblima po kojim su prepoznatljivi.

- Kamerni hor za crkvenu muziku i pojanje, pod rukovodstvom Rada Radovića, višestruko je nagrađivani hor, koji njeguje našu duhovnu, pravoslavnu tradiciju, a ove godine odžali su niz koncerata. Imamo i orkestar harmonika, pod rukovodstvom dirigenta Dražana Kosorića, koji je ove godine imao sjajne, zapažene nastupe na svečanostima povodom Dana Univerziteta, ali i na otvaranju festivala Akoredeon art plus, gdje su doživjeli nevjerovatne ovacije publike - rekla je dekanesa.

Žuža ističe da u posljednje dvije godine funkcionišu orkestar i veliki, akademski hor Muzičke akademije, pod rukovodstvom gostujućeg profesora sa Muzičke akademije iz Novog Sada, doktora umjetnosti Željke Milanović, koja je, kako kaže, svojim nesebičnim radom napravila nevjerovatne rezultate.

- Taj rad je ove godine krunisan sa dva velika koncerta povodom Svjetskog dana muzike, jedan je održan u zgradi akademije, a drugi u crkvi svetog Ante na Bistriku, u Sarajevu, gdje je u divnoj atmosferi izvedena Hajdnova Misa, zahtjevno, veliko vokalno-instrumentalno djelo, u kojem je publika istinski uživala - navela je Žuža.

Zahvaljujući svemu navedenom, profesorima i studentima Muzičke akademije neprestano stižu ponude za gostovanja i nastupe na različitim domaćim i regionalnim manifestacijama, i u tom smislu je, kako kaže Žuža, ove godine napravljen primijetan iskorak.

Na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu školuje se oko 200 studenata iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, kao i jedna studentkinja iz Rusije.

S obzirom na veliko interesovanje studenata iz Rusije i Ukrajine, na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu razmišljaju o izradi elaborata o otvaranju studijskog programa na ruskom jeziku, u čemu će, ukoliko ideja bude realizovana, biti pioniri na području Balkana.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Komentari 0
Povezane vijesti
Izvanredan uspjeh Kamernog hora Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva na takmičenju u Firenci Izvanredan uspjeh Kamernog hora Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva na takmičenju u Firenci
Izveden koncert više solista u pratnji gudačkog orkestra Izveden koncert više solista u pratnji gudačkog orkestra
Betovenova Misa u C-duru povodom Svjetskog dana muzike Betovenova Misa u C-duru povodom Svjetskog dana muzike
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 26m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    21h 59m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 25m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    20h 38m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    11h 7m
    3