Na današnji dan, 19. oktobar

19.10.2019. 08:27
0
IZVOR: Srna

Danas je subota, 19. oktobar, 292. dan 2019. Do kraja godine ima 73 dana.

 1216. - Umro engleski kralj Džon Bez Zemlje, mlađi sin Henrija Drugog, koji je 1215. morao da popusti u sukobu s plemstvom i potpiše Veliku povelju sloboda u Engleskoj. Poveljom je ograničena vlast kralja i uspostavljena osnova engleske ustavnosti i javnog prava.

1745. - Umro engleski pisac irskog porijekla Džonatan Svift, jedan od najoštroumnijih kritičara ljudske prirode i poroka. To je posebno izraženo u glavnom djelu "Guliverova putovanja", u kojem je, u izmišljenom svijetu Liliputanaca, divova i smiješnih naučnika, prikazao društvene prilike u Engleskoj, izloživši ih bespoštednoj kritici. Ostala djela: politički spisi "Suknareva pisma", satire "Bitka knjiga", "Priča o buretu".

1812. - Francuski car Napoleon Prvi Bonaparta morao da naredi napuštanje Moskve i počne povlačenje iz Rusije. Neuspjela invazija na Rusiju i poraz u sudaru s ruskom vojskom pod komandom feldmaršala Mihaila Ilarionoviča Kutuzova označili su početak kraja Napoleonove imperije.

1813. - Ulaskom u Lajpcig armija udruženih saveznika - Rusije, Pruske i Austrije - okončana je trodnevna "Bitka naroda" kod tog njemačkog grada, u kojoj su potučene snage francuskog cara Napoleona Prvog Bonaparte. Poslije poraza Napoleon se povukao preko Rajne i nekoliko mjeseci kasnije prisiljen je da abdicira.

1841. - Rođen crnogorski kralj, vojskovođa i pisac Nikola Prvi Petrović Njegoš, skoro šest decenija vladar Crne Gore, koja je u tom periodu dvostruko uvećana i međunarodno priznata. Skupština glavara ga je 1860. proglasila knezom, kralj je bio od 1910. do 1918, a vladavina mu je bila ispunjena oslobodilačkim borbama i nastojanjem da očuva nezavisnost države, u čemu je tijesno sarađivao sa Srbijom. Poslije invazije Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu, u januaru 1916. je otišao u Francusku, gdje je umro 1921. Velika narodna skupština u Podgorici ga je 26. novembra 1918. zbacila i proglasila prisajedinjenje Crne Gore Srbiji. Pisao je drame i pjesme, uključujući dramu u stihovima "Balkanska carica" i patriotsku pjesmu "Onamo, 'namo". Posmrtni ostaci kralja Nikole i kraljice Milene preneseni su u zemlju u oktobru 1989. i sahranjeni na Cetinju.

1859. - Rođen francuski oficir jevrejskog porijekla Alfred Drajfus, koji je 1894. lažno optužen da je Njemačkoj izdavao vojne tajne i osuđen na doživotnu robiju, samo na osnovu sumnji i izjava grafoloških stručnjaka. Poslat je u jedan od najgorih zatvora na svijetu na Đavolskim ostrvima u Francuskoj Gijani. U njegovu odbranu je ustao najslavniji pisac tog vremena Emil Zola, koji je pod naslovom "Optužujem" u listu "L'oror" objavio otvoreno pismo predsjedniku Republike. Tek 1906. kapetan Drajfus je rehabilitovan, vraćen u vojsku i unaprijeđen u čin majora.

1864. - Rođen francuski hemičar i industrijalac Ogist Limijer, koji je s bratom Lujem napravio prvu filmsku kameru i osnovao u Lionu fabriku za izradu fotografskog materijala. Braća su izumjela postupak snimanja u prirodnim bojama i u pariskoj kafani "Gran kafe" priredila 28. decembra 1895. prvu filmsku predstavu u svijetu /"Ulazak voza u stanicu", "Radnici izlaze iz fabrike"/.

1872. - U Novom Južnom Velsu u Australiji nađen "Holtermanov grumen", ploča škriljca težine 235,14 kilograma, u kojoj je bilo 82,11 kilograma zlata, najveća ikad pronađena količina tog metala.

1875. - Umro engleski fizičar Čarls Vitston, pionir telegrafije. Pronašao je i metod za određivanje električnog otpora /"Vitstonov most"/ i istraživao elektricitet, svjetlost i zvuk.

1899. - Rođen gvatemalski pisac Migel Anhel Asturijas, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1967, klasik magijskog realizma u latinoameričkoj prozi. Prikazao je potresnu fizičku i duhovnu bijedu u svojoj otadžbini i ispisao snažnu optužnicu protiv diktatura u zemljama centralne Amerike, dominacije multinacionalnih kompanija, komercijalizacije tradicionalnog života. Djela: "Gospodin predsjednik", "Gvatemalske legende", "Kukuruzni ljudi", "Uragan", "Zeleni papa", "Oči pokopanih", "Vikend u Gvatemali".

1915. - Rusija i Italija u Prvom svjetskom ratu objavile rat Bugarskoj, koja se napadom s leđa na Srbiju 6. oktobra 1915. priključila Centralnim silama.

1918. - U Zagrebu u Prvom svjetskom ratu Narodno vijeće Srba, Hrvata i Slovenaca donijelo Deklaraciju o ujedinjenju svih Južnih Slovena u jednu državu. Nekoliko dana kasnije delegacija Vijeća je u Beogradu dala izjavu o ujedinjenju preostalog južnoslovenskog etničkog prostora bivše Austro-Ugarske u jedinstvenu državu sa Srbijom i Crnom Gorom, a regent Aleksandar Karađorđević je 1. decembra 1918. proglasio Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

1931. - Rođen engleski pisac Dejvid Džon Mur Kornvel, poznat kao Džon Le Kare, majstor modernog špijunskog romana. U romanima je oslikao bestijalnost koja dominira svijetom špijunaže u sjenci hladnog rata. Djela: romani "Poziv za mrtvaca", "Špijun koji se sklonio u zavjetrinu", "Rat u ogledalu", "Mali grad u Njemačkoj", "Naivni i sentimentalni ljubavnik", "Dječko, dama, kralj, špijun", "Plemeniti đak", "Smajlijevi ljudi", "Mlada dobošarka", "Panamski krojač", "Čist špijun".

1932. - U Beogradu otvoren Kolarčev narodni univerzitet, zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, koji je u tu svrhu testamentom zavještao ogromnu svotu - od oko 50.000 dukata. Zdanje Kolarčevog univerziteta projektovao je srpski arhitekta Petar Bajalović.

1937. - Umro novozelandski fizičar engleskog porijekla Ernest Raterford, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1908, jedan od utemeljivača moderne atomske teorije. Najviše se bavio prirodom radioaktivnosti i fundamentalnim istraživanjima u toj oblasti, otkrivši tri tipa radijacije, koje je označio kao alfa, beta i gama zrake. Bombardujući foliju zlata alfa zracima, 1906. je otkrio postojanje snažno naelektrisanog atomskog jezgra koje je nazvao nukleus, a zajedno s njemačkim fizičarem Hansom Gajgerom otkrio je da alfa zraci sadrže pozitivno naelektrisane atome helijuma.

1941. - U oslobođenom Užicu u Drugom svjetskom ratu izašao prvi broj obnovljene "Borbe".

1954. - Zaključen anglo-egipatski sporazum o povlačenju britanskih trupa iz zone Sueckog kanala u roku od 20 mjeseci.

1957. - Savezna Republika Njemačka prekinula diplomatske odnose sa Jugoslavijom zato što je Beograd priznao Njemačku Demokratsku Republiku. Odnosi su obnovljeni u februaru 1968, u vrijeme kad je šef bonske diplomatije bio Vili Brant.

1964. - U udesu sovjetskog aviona "iljušin-18", koji se srušio na Avalu, niko nije preživio, uključujući šestočlanu delegaciju sovjetske armije koju je predvodio maršal Sergej Semjonovič Birjuzov, koja je trebalo da učestvuje na proslavi 20-godišnjice oslobođenja Beograda.

1986. - Predsjednik Mozambika Samora Mašel poginuo u avionskom udesu u blizini granice s Južnom Afrikom, za koji se pretpostavlja da je posljedica južnoafričke sabotaže.

1987. - U sudaru dva putnička voza u predgrađu Džakarte poginule 102 osobe, dok je povrijeđeno više od 5.000.

1991. - Blizu Zaječara otkrivene grobnice rimskog cara Gaja Galerija Valerija Maksimijana i njegove majke Romule. Taj rimski imperator od 293. do 311. je na brdu Magura podigao carsku palatu, nazvanu Romulijana - prema imenu njegove majke. Otkriće je zasluga srpskog arheologa Dragoslava Srejovića, koji je otkrio i Lepenski vir.

1994. - Od eksplozije bombe, koju je u gradskom autobusu u Tel Avivu aktivirao islamski terorista-samoubica, poginule 22 i ranjeno više od 40 osoba.

2000. - Vlada Slovenije ukinula embargo na izvoz nafte i naftnih derivata u SR Jugoslaviju.

2001. - U centralni dio Avganistana iskrcalo se 100 američkih elitnih vojnika, koji su specijalizovani za otkrivanje pozicija vođa terorista.

2003. - Počasni predsjednik Stranke demokratske akcije i bivši član Predsjedništva BiH Alija Izetbegović preminuo u Kliničko-bolničkom centru u Sarajevu.

2006. - U vojnom skladištu "Karađorđevo brdo", kod Paraćina, odjeknula serija eksplozija, a potom se pojavio požar.

2007. - Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak nametnuo odluku o izmjenama i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH i od Parlamentarne skupštine BiH zatražio da izmijeni Poslovnik o radu oba doma.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan, 19. septembar Na današnji dan, 19. septembar
Na današnji dan, 18. septembar Na današnji dan, 18. septembar
Na današnji dan, 17. septembar Na današnji dan, 17. septembar
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 19m
    0
  • Slani mafini
    13h 40m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 35m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 29m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 58m
    2