Na današnji dan, 25. maj

25.05.2022. 08:00
0
IZVOR: srna.rs

Danas je srijeda, 25. maj, 145. dan 2022. Do kraja godine ima 220 dana.

 1803. - Rođen američki pisac i filozof Ralf Valdo Emerson, osnivač "Kluba transcendentalista". Kao sin pastora prihvatio je sveštenički poziv, ali ga je napustio i pokušao da osnuje novu duhovnu zajednicu, u kojoj bi se otkrivale "skrivene harmonije i nepoznate ljepote". U knjigama i predavanjima izražavao je panteističku ljubav prema prirodi, koju je nastojao da uskladi sa tradicionalnim američkim individualizmom i romantičnim idejama o socijalnoj pravdi, etičkoj ispravnosti i odgovornosti. Djela: "Priroda", "Ogledi", "Uzorni ljudi", "Vođ života", "Društvo i usamljenost", "Poeme".

1810. - U Rio de la Plati /Argentina/ počela pobuna protiv španskog kolonijalnog režima i vlast je preuzela privremena vlada. Taj dan se proslavlja kao Dan nezavisnosti Argentine, mada je ona formalno proglašena tek u julu 1816.

1840. - U Srbiji uveden javni poštanski saobraćaj otvaranjem prve pošte u Beogradu u zdanju na Kalemegdanu. Pošta je otpremana u unutrašnjost srijedom i subotom.

1856. - Rođen francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše Depere, istaknuti vojskovođa u Prvom svjetskom ratu i počasni vojvoda srpske vojske. U junu 1918. preuzeo je vrhovnu komandu nad savezničkim snagama na Solunskom frontu i potom procijenio da srpska vojska - kao najborbeniji i najspremniji dio savezničkih snaga na tom ratištu - treba prva da krene u proboj fronta. Procjena se pokazala savršeno tačnom, jer je srpska vojska, poslije njegove zapovijesti za proboj Solunskog fronta, brzo porazila Bugare i prisilila ih na kapitulaciju, zatim i austrijske i njemačke trupe, što je bilo odlučujuće za slom Centralnih sila i okončanje Prvog svjetskog rata.

1889. - Rođen ruski konstruktor aviona i helikoptera Igor Ivanovič Sikorski, jedan od najznačajnijih pionira avijacije, koji je helikopter konstruisao još 1908, a 1913. prvi izgradio avion sa više motora. Njegove velike letjelice proslavile su ga u Prvom svjetskom ratu, posebno avion "Ilja Muromec" sa četiri motora po 55 konjskih snaga. Poslije emigriranja u SAD je nastavio da konstruiše višemotorne avione za interkontinentalne letove, a izradi helikoptera se vratio 1939, usavršavajući ih tokom Drugog svjetskog rata i poslije rata.

1892. - Rođen jugoslovenski autokrata hrvatskog porijekla Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije, koji je neograničenom ličnom vlašću upravljao Jugoslavijom 35 godina. U bivšoj SFRJ 25. maj je pompezno proslavljan - uz centralni slet na stadionu JNA i predavanje slavljeniku štafetne palice, koja je prethodno danima nošena širom zemlje, što je podrazumijevalo ogromne troškove - mada se tačan datum njegovog rođenja, zapravo, ne zna. Kao austrougarski feldvebel /kaplar/ u Prvom svjetskom ratu učestvovao je u vojnom pohodu na Srbiju, u sastavu 25. puka 42. hrvatske domobranske divizije, jedinice koja je počinila najstrašnije ratne zločine nad desetinama hiljada srpskih civila u Mačvi u jesen 1914. Ubrzo potom unaprijeđen je u čin cugsfirera /vodnik/ i odlikovan je srebrnom medaljom za hrabrost, a 1915. je zarobljen na Istočnom frontu. Član Komunističke partije Jugoslavije postao je 1920, a 1937. njen generalni sekretar, voljom sovjetskog diktatora Josifa Staljina, poslije smjenjivanja i strijeljanja Josipa Čižinskog /Milana Gorkića/. Radio je 1936. i 1937. u Kominterni u Moskvi u vrijeme najžešćih čistki, u kojima su likvidirani i mnogi jugoslovenski komunistički prvaci. Kao vođa KPJ vodio je u Drugom svjetskom ratu ustanak protiv Nijemaca od 1941, a 1943. je uspio da izoluje rivalski četnički pokret kome su saveznici uskratili podršku. Po ulasku u Srbiju snage pod njegovom komandom su 1944. i 1945. likvidirale bez suđenja desetine hiljada ljudi, samo u Beogradu najmanje 12.000. Odolio je snažnom Staljinovom pritisku 1948, čime je zadivio svijet, ali se, pri tome, obračunao s pristalicama Moskve tipično staljinističkim metodama. Bio je jedan od osnivača i istaknutih lidera pokreta nesvrstavanja. Proglašen je ustavom iz 1974. za doživotnog predsjednika i iste godine za šefa SKJ bez ograničenja mandata. Čvrstom rukom je suzbijao separatizam, ali je u Ustav iz 1974. ugradio sistemske faktore dezintegracije zemlje, što je doprinijelo njenom krvavom razbijanju početkom devedesetih godina 20. vijeka.

1911. - Predsjednik Meksika Porfirio Dijas dao ostavku poslije pobjede revolucionarnih snaga nad trupama vlade u građanskom ratu.

1922. - Rođen italijanski političar Enriko Berlinguer - generalni sekretar Komunističke partije Italije od 1972. do smrti 1984, jedan od najistaknutijih pobornika "evrokomunizma" (spoj demokratije i socijalizma) i tvorac strategija "istorijskog kompromisa" (s granskim strankama, prije svega s demohrišćanima) i "demokratske alternative". U ranoj mladosti je postao komunista i 1944. je uhapšen kao sekretar komunističke omladine u rodnom Sasariju na Sardiniji. U Centralni komitet partije je ušao 1945, član Politbiroa je postao 1959, a zamjenik generalnog sekretara 1969. Kao lider partije potpuno je suzbio sovjetski uticaj u najvećoj komunističkoj partiji na Zapadu.

1923. - Velika Britanija priznala nezavisnost Transjordanije na čelu sa emirom Abdulahom. Istog dana 1946. novim sporazumom je priznat suverenitet te bliskoistočne države, nazvane Jordan, s Abdulahom kao kraljem.

1929. - U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena premijera "Gospođe ministarke" Branislava Nušića. Reditelj je bio Vitomir Bogić, a scenograf Ananije Verbicki. Naslovnu rolu tumačila je Žanka Stokić, kojoj je Nušić unaprijed namijenio ulogu.

1944. - Pod šifrom "Konjički skok" Nijemci u Drugom svjetskom ratu počeli vazdušni desant na Drvar, s namjerom da unište Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije. Grad je snažno bombardovan, poslije čega su se spustili njemački padobranci i jedrilice, a ka Drvaru su nadirale jake snage od Knina, Bihaća, Banjaluke, Jajca i Livna. Jedinice oko Vrhovnog štaba, uključujući Šestu ličku brigadu koja je u Drvar stigla ubrzanim maršem, pružile su snažan otpor, nanijele padobrancima znatne gubitke i omogućile izvlačenje Vrhovnog štaba, a Prvi proleterski i Peti korpus bočnim udarima poremetili su njemačku operaciju.

1962. - Umrla Zora Petrović, profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Slikarstvo je učila kod Ljube Ivanovića, Mila Milunovića i vajara Džordža Jovanovića, potom boravila na usavršavanju u Pešti i Parizu. Odlikuje je snažan temperament i strastan kolorit. Pretežno je slikala aktove i žene iz naroda. Njeno monumentalno figuralno slikarstvo naslanja se na tradiciju srednjovjekovnih srpskih fresaka i boje i oblike našeg podneblja.

1963. - Samit afričkih država u Adis Abebi okončan sporazumom o osnivanju Organizacije afričkog jedinstva.

1969. - U Sudanu državnim udarom bez prolivanja krvi vlast preuzeo pukovnik Džafar Mohamed al-Nimeiri, koji je oborio demokratski izabranu civilnu vladu i odmah se proglasio general-majorom.

1979. - Najtežu nesreću u istoriji civilnog vazduhoplovstva SAD nije preživio niko od 273 putnika i članova posade aviona DC-10, koji se srušio na čikaški aerodrom "O'Hara" pošto mu je prethodno otpao jedan motor.

1983. - U požarima koji su zahvatili tri broda na rijeci Nil u južnom Egiptu poginulo je više od 300 ljudi.

1991. - Tokom dvodnevnog "vazdušnog mosta" Izraelci prebacili 15.000 etiopskih Jevreja iz Adis Abebe u Izrael.

1995. - Četiri časa prije isteka ultimatuma, kojim je zaprijećeno bombardovanjem obje strana ako ne prestanu borbe oko Sarajeva, avioni NATO pakta bombardovali širu okolinu Pala.

1995. - Glavni štab Vojske Republike Srpske saopštilo da su, zbog napada NATO avijacije na Republiku Srpsku, zarobljena 372 pripadnika UNPROFOR-a. Taoci su pušteni u junu 1995. godine.

1996. - Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve oštro osudio Međunarodni sud u Hagu da u otužnicama za ratne zločine manifestuje parcijalnost i jednostranost.

1996. - Rusija potpisala sporazum s vođstvom čečenskih pobunjenika o okončanju borbi u Čečeniji od 1. juna 1996. godine, što je ruski predsjednik Boris Nikolajevič Jeljcin nazvao istorijskim trenutkom.

1997. - Armija vojnim udarom zbacila civilnu vladu Sijera Leonea i prinudila predsjednika Ahmada Tedžana Kabaha da napusti tu zapadnoafričku zemlju.

1997. - Američki državni sekretar Madlen Olbrajt i šef francuske diplomatije Erve de Šaret postigli u Parizu sporazum, prema kojem će španski ambasador u UN Karlos Vestendorp zamijeniti Karla Bilta, visokog predstavnika za civilna pitanja u BiH.

2000. - Predsjedništvo SDA isključilo Ejupa Ganića iz stranke zbog nepoštivanja stranačkih odluka. Ganić je jedan od osnivača SDA, dugogodišnji član ratnog Predsjedništva BiH i predsjednik FBiH.

2000. - Održana osnivačka skupština Narodnog pokreta "Otpor" u zgradi Skupštine opštine Vračar u Beogradu.

2001. - U Beču parafiran Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ, prema kojem je BiH dobila 15 odsto diplomatsko-konzularnih predstavništava i 15,5 odsto ostale imovine bivše države.

2004. - Haški tribunal objavio optužnicu protiv hrvatskog generala Mirka Norca, koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjenih nad srpskim civilima u Medačkom džepu, septembra 1993. godine.

2004. - Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji podiglo optužnicu protiv još 11 lica zbog ratnih zločina nad zarobljenicima na Poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara 20. i 21. novembra 1991. godine, čime je ukupan broj optuženih povećan na 17.

2004. - Šef UNMIK-a Hari Holkeri podnio ostavku na tu funkciju zbog zdravstvenih razloga. Na ovu funkciju 16. juna generalni skretar UN Kofi Anan imenovao danskog diplomatu Sorena Jesena Petersena.

2006. - Savjet ministara BiH formirao Komisiju za ispitivanje istine o stradanjima Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine.

2010. - Umro srpski književnik Erih Koš, član SANU, prevodilac, diplomata. Rođen je u Sarajevu 1913. godine, a diplomirao je na Pravnom Fakultetu u Beogradu 1935. Bio je pripadnik NOP-a od 1941. Djela: "Dosije Hrabak", "U potrazi za Mesijom", "Pisac govora", "Taj prokleti zanat spisateljski", "Uzgredne zabeleške".

2014. - Umro Vojćeh Jaruzelski, predsjednik Poljske, i čelnik vojne uprave u toj zemlji 1981-1983. General Jaruzelski državnim udarom došao je na vlast decembra 1981. kako bi smirio prilike u zemlji suočenoj s haosom koji je proizveo opozicioni sindikat "Solidarnost". Jaruzelski je 1989. inicirao razgovore koji su vodili legalizaciji "Solidarnosti" i prvim djelimično slobodnim izborima u zemljama sovjetskog bloka.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan, 18. april Na današnji dan, 18. april
Na današnji dan, 17. april Na današnji dan, 17. april
Na današnji dan, 16. april Na današnji dan, 16. april
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    23h 58m
    1
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    9h 51m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    13h 15m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    8h 44m
    0
  • Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
    11h 36m
    0