Na Palama obilježen Svjetski dan broja π

16.03.2018. 18:03
0
IZVOR: sccpale.org
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

JU Srednjošolski centar „Pale“ prvi put je obilježio Svjetski dan broja Pi, 14. 3. 2018. godine.

Inače, ovaj datum se obilježava širom svijeta u slavu broja Pi, a od ove godine redovno će se obilježavati i u našoj školi. Ispostavilo se da matematika može da okupi i zainteresuje veliki broj učenika i da nije važno ko je bolji matematičar – važno je posjedovati volju, motivaciju, pozitivan duh i želju za znanjem. Na zanimljivim panoima u holu škole mogle su se vidjeti i pročitati mnogobrojne činjenice i informacije o pomenutom broju.

Broj  je konstanta, često se koristi u matematici i u fizici, beskonačno neperiodičan broj koji se definiše kao odnos obima i prečnika kruga. Broj Pi poznat je i kao Arhimedova konstanta. Na Svjetski dan broja slavi se i Ajnštajnov rođendan. Brojne  zanimljivosti u vezi sa ovim brojem vrijedni učenici JU Srednjoškolskog centra „Pale“ istakli su na maštovit i kreativan način te su ovog dana svi mogli da vide i nauče nešto novo.

Ovim povodom okupljeno je preko 100 učenika koji su učestvovali u kvizu sa pitanjima iz oblasti matematike koja su bila prilagođena svim učenicima i raspoređena u četiri kategorije za učenike od prvog do četvrtog razreda. Simbolične nagrade u vidu slatkiša dodatno su podstakle učenike da ovaj kviz ne shvate kao klasičnu provjeru znanja već kao igru kroz koju može nešto i da se nauči.

U sklopu programa održano je i takmičenje u nabrajanju decimala broja Pi. Takmičenje je privuklo  40 učesnika. S obrzirom na to da je ovo prvi put da se učenici susreću sa takvom vrstom takmičenja, može se reći da je zainteresovanost  bila prilično velika, a rezultati učenika su za svaku pohvalu. Najviše decimala broja  (147) nabrojala je učenica trećeg razreda Milica Golijan. Drugo mjesto je osvojila Sara Gluhović, takođe, učenica trećeg razreda koja je nabrojala 139 decimala. Treće mjesto pripalo je Svetislavu Ćosoviću koji se sjetio 101 decimale broja Pi. Najuspješniji učenici su nagrađeni. Nagrade, kao i slatkiše i materijal za izradu panoa, obezbijedila je ogranizacija World Vision.

Realizacija jedne ovakve zamisli zahtjevala je dosta napora i truda. Organizaciju i ralizaciju proslave Sjetskog dana broja Pi u Srednjoškolskom centru “Pale” pokrenule su profesorice Mirjana Radović i Jelena Arnaut, koje ističu da ne žale za utrošenim vremenom i da ništa ne bi postigle bez podrške uprave škole i koleginica iz aktiva. Takođe, istakle su da ništa nije teško kada se radi ono što se voli te da se nadaju da će ovakve aktivnosti u našoj školi postati tradicija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Među više od 600 takmičara, matematičar Vuk Janković zablistao najvećim sjajem Među više od 600 takmičara, matematičar Vuk Janković zablistao najvećim sjajem
Marija Veselinović učenik generacije Srednjoškolskog centra „Pale“ Marija Veselinović učenik generacije Srednjoškolskog centra „Pale“
Dramsko-recitatorska sekcija SŠC „Pale“ na manifestaciji „Ćirilična baština“ Dramsko-recitatorska sekcija SŠC „Pale“ na manifestaciji „Ćirilična baština“
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 9m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 51m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 19m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 40m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 49m
    0