Naoružavanje Kosova je kršenje Rezolucije 1244 i Srbija to treba da istraži

26.01.2024. 19:30
0
IZVOR: srna.rs

Predsjednik Centra za obnovu međunarodnog prava Goran Petronijević izjavio je da bi srpski organi bezbjednosti trebalo da sprovedu istragu o naoružavanju Prištine jer je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije po Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Petronijević je, povodom najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi mogao da pokrene istragu o protivpravnom naoružavanju samoproglašenog Kosova, ali tako da ne dovede zemlju u tešku poziciju, naglasio da Kosovo nije međunarodno priznata država, bez obzira na broj zemalja koje su to protivpravno učinile i da je riječ o kršenju međunarodnog prava.

On je rekao da je jasno ko naoružava Kosovo i Metohiju, ko narušava Rezoluciju 1244 i pravi vojsku, kao i protiv koga je to upereno.

- Zapad radi na taj način da, ukoliko se pravo poklapa sa mojim interesima, onda ću ga primenjivati, a ukoliko se ne poklapa, onda ću ga ignorisati. Napraviću i smisliću pravila jer sam jači i onda ću insistirati da se sprovode do momenta dok ne budu odgovarala nekim novim, budućim interesima, a onda ću ih ponovo promeniti - objasnio je Petronijević.

On je upozorio na to da su Srbija i njene vlasti pod strahovitim pritiskom i da je neophodno izdržati do maja kada bi, kako je naveo, trebalo da bude presjek u kojem će nastupiti dešavanja u EU i SAD, koji će sve koji se bave Srbijom i Kosovom i Metohijom dovesti u situaciju da se bave svojim problemima.

- Izdržati do tada, pokušati da ne dođe do sukoba. Albanci su otvoreno spremni na to i ne spremaju se sami, već podstaknuti i potpomognuti Zapadom. Onog momenta kada se dole pojavio britanski ministar spoljnih poslova, dato je `zeleno svetlo` da rade to što rade - rekao je Petronijević za Tanjug.

On je naglasio da bi ono do čega bi organi Srbije mogli da dođu uz ozbiljniju istragu trebalo da dostave Savjetu bezbjednosti UN, da traže hitnu sjednicu ovog tijela o toj temi kršenja Rezolucije 1244.

- Da li će to pomoći ili ne, da li će dovesti do nekih razultata ili ne, neka se bar zna ko je i na kakav način doveo do nekog problema - zaključio je Petronijević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Počela humanitarna akcija za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji Počela humanitarna akcija za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji
Srbi se okupili u Kosovskoj Mitrovici zbog hapšenja Arsenijevića Srbi se okupili u Kosovskoj Mitrovici zbog hapšenja Arsenijevića
Aktivan humanitarni broj 1401 za opremanje Dnevnog centra na Kosmetu Aktivan humanitarni broj 1401 za opremanje Dnevnog centra na Kosmetu
Najčitanije
  • Sa tržišta BiH se povlači argeta pašteta čiji je rok 10. septembar 2027. godine
    19h 48m
    0
  • Roditelj gađao flašom direktora škole zato što nije mogao da doveze dijete do same škole!?
    21h 25m
    0
  • Bora Stanković - "Slikar" prolaznosti života i ljudske tragike
    20h 19m
    0
  • Krađa građevinskog materijala u Istočnoj Ilidži
    22h 46m
    0
  • Mrtve ribe plutaju po moru
    17h 27m
    0