Naziv osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu biće posvećen Milici Lalović i Nataši Učur (FOTO)

21.08.2023. 17:14
2
IZVOR: katera.news

U Istočnom Novom Sarajevu danas je položen kamen temeljac za izgradnju osnovne škole čije ime će biti posvećeno Milici Lalović i Nataši Učur, djevojčicama, koje su, u toku primirja na sarajevskom ratištu, 11. marta 1995. godine, usmrćene snajperski hicima.

Kamen temeljac su, uz načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Jovana Katića i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Radovan Višković.

Jovan Katić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, naveo je da početkom naredne godine slijedi projektna dokumentacija i raspisivanje javne nabavke za vanjsko i unutrašnje opremanje škole, kao i izgradnja fiskulturne sale.

 - Projekat košta 4.2 miliona KM, a prva faza se u potpunosti obezbjeđuje sredstvima Vlade Republike Srpske – rekao je on, te dodao da se trenutno u obrazovni sistem u Istočnom Novom Sarajevu ulaže preko 30 miliona KM.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je vrijednost nove škole 4.2 miliona KM, te da će biti izgrađena za deset mjeseci.

Prema njegovim riječoma, izvođač će narednih dana krenuti u izvođenje radova, a škola će nositi naziv po djevojčicama Nataši Učur i Milici Lalović ubijenim u proteklom ratu.

- U konsultacijama smo odlučili da škola nosi naziv Osnovna škola „Milica i Nataša“ kao znak sjećanja na djevojčice koje su stradale dok su se igrale u toku rata i to samo zato što su pripadale srpskom narodu - rekao je Dodik, ističući da je to način da se sačuva trajna uspomena na djecu koja su ubijena samo zato što su Srbi.

Dodik je podsjetio da postojeća škola u ovoj opštini ima dvostruko više đaka od predviđenog, kao i da se nova škola se gradi za 650 đaka.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je današnji dan veliki, ne samo za građane Istočnog Sarajeva, nego i za sve građane Srpske.

- Kad gradite novu školu, gradite budućnost. Izgradnjom ovog objekta biće riješena i situacija u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, a činjenica je da ovdje ljudi dolaze da grade porodicu – rekao je on.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić navela je da opština Istočno Novo Sarajevo i grad Istočno Sarajevo postaju lokalne zajednice poželjno mjesto za život, te je potreba za osnivanjem nove osnovne škole u potpunosti opravdana.

- Vjerujem da će se skorom izgradnjom ove škole stvoriti bolji uslovi za rad nastavnika, ali i učenike, koji će tu ostvarivati zapažene rezultate na polju obrazovanja – rekla je ona.

Duško Marković, inženjer u firmi „Radis“, objasnio je da je bruto-građevinska površina škole 3 300 kvadrata, te da će se truditi da ispoštuju predviđeni rok.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    ?????? 22.08.2023. 08:04
    Sta vi to pričate kakav red, pa oni da znaju red , sto bi bilo normalno trebali ugroženoj djeci pomoć na neki način da se spre za novu školu godinu.asto se tiče natpisa na ploči ima mnogo zaslužnih da njihova imena stoje na ploči.iskreno neznam čime su oni zaslužili, svakako ne e dat svoj novac za školu ako ga i daju, već radnički i ovog napaćenog naroda.tako da je suvišno ista rec
  • Generic placeholder image
    Miloš 21.08.2023. 22:26
    Jes' ovaj Katić neotesan. Gledam na TV-u, ministarka Stojčić hoće da uzme lopatu da i ona ubaci, a on se prihvatio maltene joj ote iz ruke. Stani sivonja jedan, znaš li reda imalo? Poslije joj Višković daje svoju, eto mu kulture, kao da je on lično zaslužan....Druga stvar, na ploči je trebalo prvo napisati ime predsjednika Republike, pa predsjednika Vlade, pa onda načelnik opštine. Valjda se zna neki red i važnost funkcije, a ne sebe napisao odmah na prvom mjestu....
Povezane vijesti
Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO) Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
U subotu privremena obustava saobraćaja u Istočnom Novom Sarajevu U subotu privremena obustava saobraćaja u Istočnom Novom Sarajevu
U subotu trka za osnovce u Istočnom Novom Sarajevu, prijave u toku U subotu trka za osnovce u Istočnom Novom Sarajevu, prijave u toku
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 58m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 49m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 36m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    9h 2m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 44m
    0