Nema pomaka u zdravstvenom stanju Karadžića - ljekari ga nisu pregledali

15.04.2024. 10:22
0
IZVOR: srna.rs

Kod prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića nema nikakvih pomaka već 10 dana kada je riječ o zdravstvenom stanju, rekla je Srni njegova kćerka Sonja Karadžić Jovičević.

- Očekujem reakciju /predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove/ sudije Grasijeli Gati Santani u smislu zahtjeva za pružanjem pune medicinske pomoći zatvorenicima, za koje snosi odgovornost koliko i zatvorska uprava - naglasila je Jovičevićeva.

Ona je rekla da je u četvrtak, 11. aprila, Karadžić imao termin za razgovor u zatvorskoj ambulanti koji je stalno odgađan do pred kraj radnog vremena.

- Zatvorska ambulanta ne posjeduje ni osnovnu dijagnostiku i služi upravo samo za razgovor - napomenula je Jovičevićeva, koja je ljekar kao i njeni roditelji.

Ona je napomenula da je, uprkos tome, ljekar uvidom u fizički izgled i na osnovu objektivnih i subjektivnih tegoba zaključio da je Karadžiću neophodan hitan i temeljit pregled urologa sa kompletnom obradom i pravilnim određivanjem adekvatne terapije.

- To potvrđuje da je tačno sve ono o čemu upozoravam ovih dana, ali istovremeno to ne znači da će do tog pregleda uopšte i doći - ocijenila je Jovičevićeva i dodala.

Ona je dodala da, čak, i zaključak njihovog zatvorskog ljekara ne znači da će uprava zatvora preduzeti bilo šta.

Jovičevićeva je ranije izjavila Srni da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lijekove niti ima ljekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva.

Sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dok je obavljao dužnost srpskog člana Predsjedništva BiH zatražio je od predsjednika Santane da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mjere da se zaustavi zatvorski teror nad Karadžićem, koji izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Vajt.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je još krajem oktobra 2022. godine generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je u subotu, 6. aprila, da je spreman da ode u Englesku da pregleda prvog predsjednika Srpske, čije je zdravstveno stanje pogoršano.

On je istakao da je na to spreman čak i o ličnom trošku, te da tim ljekara UKC-a može otputovati čim dobiju potrebna odobrenja.

Đajić je u februaru ove godine predvodio tim ljekara iz Banjaluke koji je pregledao generala Ratka Mladića u Hagu, te su detaljno pregledali i medicinsku dokumentaciju. Tim su činili Milan Stojaković, Nikola Šobot i Siniša Miljković.

Radovan Karadžić nalazi se u engleskom zatvoru "Vajt", gdje služi kaznu u užasnim uslovima.

Kada će Međunarodni mehanizam za krivične sudove preduzeti korake radi premještaja Karadžića iz jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja i dalje nije poznato, budući da danima niko iz Mehanizma nije reagovao na upit Srne u vezi s tim.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mehanizam ima osnove da preduzme korake radi premještaja Karadžića Mehanizam ima osnove da preduzme korake radi premještaja Karadžića
Terapija Radovanu pripomaže, nema naznaka da će se iko baviti potrebnim pretragama Terapija Radovanu pripomaže, nema naznaka da će se iko baviti potrebnim pretragama
Radovan primio terapiju i malo je bolje Radovan primio terapiju i malo je bolje
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    15h 53m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    15h 35m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    16h 29m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    13h 24m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    12h 26m
    0