Nepovoljna epidemiološka situacija na teritoriji Sokoca

04.11.2020. 19:19
2
IZVOR: opstinasokolac.net

Na području opštine Sokolac trenutna epidemiološka situacija je izuzetno nepovoljna, a razlog tome je povećan broj lica pozitivnih na virus korona u posljednje dvije sedmice, ocijenila je direktor Doma zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ pedijatar dr Adrijana Stanar.

Kako kaže Stanarova, od broja testiranih pacijenata, čak osamdeset, pa nekad i devedeset procenata dođe pozitivnih nalaza, što predstavlja veliki broj za jednu malu lokalnu zajednicu.

– Ukupno sa današnjim danom u opštini Sokolac su testirana 794 lica, kod 273 lica traje zdravstveni nadzor, a trenutno aktivno pozitivnih na virus korona je 148 lica, dok se njih 126 oporavilo. Ovi brojevi pokazuju da je situacija zabrinjavajuća, tim prije jer smo ušli u sezonu i drugih respiratornih infekcija, a temperaturni klimatski uslovi pogoduju razvoju i transmisiji virusa korona ali i sezonskog gripa – naglasila je doktorica Stanar.

U ponedjeljak su izvršena testiranja 113 lica čiji se rezultati očekuju, a večeras slijede nova testiranja u Domu zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ Sokolac.

– Imamo smijernice kako se vrši indikovanje pacijenata koji će se testirati, jer postoji veliki broj lica koja imaju simptomatologiju. Na ljekarima porodične medicine je da vrše trijažu na osnovu kliničkih slika i specifičnih simptoma, ko je trenutno kandidat za testiranje a ko će možda biti testiran u narednim danima, jer to zavisi ne samo od kliničke slike nego i od epidemiološke ankete. Na osnovu toga, kada je neko bio u kontaktu sa zaraženom osobom, procijeni se najoptimalnije vrijeme za testiranje –pojasnila je direktorica.

Ona je dodala da je zbog velikog priliva pacijenata, zdravstveni sistem preopterećen, kako primarni tako i sekundarni, jer se pacijenti sa blažim pa i umjereno teškim kliničkim slikama liječe u Domu zdravlja, dok samo pacijenti koji zahtjevaju mehaničku potporu disanja budu hospitalizovani, a mjesta u bolnicama je sve manje.

– Naše osoblje ima česte intervencije, zbrinjavaju se hitni slučajevi, radi se i druga patologija koja nije vezana za aktuelni virus. Zbog toga se često dešava da zdravstveni radnici nisu u mogućnosti odmah da odgovore na telefonske pozive, kojih je posljednjih dana sve više. Molimo za strpljenje, a mi ćemo uvijek biti na usluzi našim pacijentima kada im je potrebno – istakla je Stanarova.

Uzimajući u obzir da je situacija u vezi sa virusom korona u opštini Sokolac svakim danom sve složenija, a da bi zdravstveni radnici adekvatno i na vrijeme mogli odgovoriti svim potrebama pacijenata, iz Doma zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ apeluju na sugrađane da budu odgovorni i pridržavaju se svih preporučenih mjera prevencije.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Istina 05.11.2020. 23:36
    Ništa i nerade,u domu zdravlja Pale,ne mozes nikoga dobiti na telefon,lafo prehlade se i odoše na odmor od korone e to ti je etika paljanskog doma zdravlja,ni redovnu terapiju ne mozes dobiti,fuuuj
  • Generic placeholder image
    Pale 05.11.2020. 23:33
    Ma kakvi vi i vaši telefoni,smanjite zvono ko i ovi na Palama u domu zdravlja što rade,udjes u dom zdravlja,nijedna sestra nema masku,nenosi a hodaju po hodnicima u to sam se lično uvjerila.
Povezane vijesti
Sutra obilježavanje Dana Romanijskih brigada Sutra obilježavanje Dana Romanijskih brigada
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    14h 1m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    14h 6m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    14h 58m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    15h 12m
    0
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    8h 34m
    0