Ni siguran posao nije dovoljan motiv za upis na pojedine fakultete

03.09.2022. 10:23
1
IZVOR: glassrpske.com

Ni siguran posao po završetku studija mladima očigledno nije dovoljan motiv da se upišu na pojedine fakultete, na kojima će, po svemu sudeći, i nakon drugog upisnog roka ostati poluprazni amfiteatri.

Rok za podnošenje prijava u drugom upisnom roku na fakultetima oba javna univerziteta u Republici Srpskoj istekao je u petak. Iako su raspolagali i sa 1.072 slobodna mjesta na budžetu, da bi podijelili što više indeksa, ipak će morati da sačekaju treću sreću.

Prodekan za nastavu na Rudarskom fakultetu u Prijedoru Svjetlana Sredić rekla je za “Glas Srpske” da drugi rok i nije baš ispunio očekivanja te da se nadaju da će u trećem upisati još nekoliko brucoša.

- I nakon dva roka ostaje nam slobodnih 14 mjesta. U drugom roku stigle su nam četiri prijave. Ako realno sagledamo situaciju, ovo je globalni problem, prije svega demografski, jer sve je manje svršenih srednjoškolaca, tako da ne možemo ni mi očekivati više. Ono što pomalo začuđuje jeste da mladi ne žele da se upisuju na tehničke fakultete, iako se po završetku odmah mogu zaposliti. Preduzeća koja se bave rudarstvom, geologijom, obraćaju nam se i stalno traže inženjere, a mladi, iz nekih samo njima poznatih razloga, ne upisuju se na tehničke fakultete - rekla je Sredićeva.

Mnogo bolja situacija nije ni na banjalučkom Tehnološkom fakultetu, gdje se u petak do 14 časova prijavilo pet kandidata.

- Od ukupnog broja prijavila su se tri kandidata na studijski program tekstilno inženjerstvo te po jedan na program prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije i grafičko inženjerstvo - rekli su u Studentskoj službi ovog fakulteta, dodavši da je lani u drugom roku bilo nekoliko prijava više.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu kažu da su očekivanja donekle ispunjena, s obzirom na to da je u vrijeme poziva "Glasa", pred sami istek roka za prijave, bilo ukupno 166 prijavljenih kandidata.

- Imajući u vidu da se prošle godine u drugom roku prijavio 141 kandidat, ovo je blago povećanje. Projektovali smo da bismo u najboljem slučaju mogli imati oko 200 kandidata, tako da je ovo zadovoljavajuće. Nadamo se da će se najveći broj prijavljenih kandidata i upisati na željeni fakultet - rekao je za “Glas” prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladimir Vladičić.

On je dodao da će svakako i nakon drugog roka na većini fakulteta ostati po nekoliko slobodnih i budžetskih mjesta te da će Univerzitet svakako organizovati i treći rok.

Prijemni ispit

Prijemni ispit na fakultetima oba javna univerziteta zakazan je za ponedjeljak. Na Akademiji umjetnosti u Banjaluci polaganje prijemnog ispita u drugom roku traje od 5. do 9. septembra.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Marko 03.09.2022. 13:29
    Sa tekstilnim inzenjerstvom ce sigurno da dočeka da se zaposli.... xaxaxa
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
U ovom gradu Srpske će biti otvoren Odsjek IT sektora i robotike U ovom gradu Srpske će biti otvoren Odsjek IT sektora i robotike
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    6h 25m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    3h 36m
    2
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    19h 22m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    17h 44m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    19h 58m
    3