Nikoljdanska povorka u petak na sokolačkim ulicama

14.12.2020. 14:14
0
IZVOR: opstinasokolac.net

Tradicionalna povorka u kojoj će Sveti Nikola u kočiji sa darovima, praćen anđelima, proći kroz Sokolac, ove godine obilježava svoj 25. jubilej.

Slika

Manifestacija je krenula davne ratne 1995. godine u organizaciji Ustanove za kulturu i Crkvene opštine Sokolac i opstala je uprkos teškim vremenima, zahvaljujući ljubavi i kroz hrišćansku vjeru postala temelj za buduća pokoljenja, nadajući se da će se ta ljubav i vjera prenositi na buduće generacije.

Slika

Sveti Nikola je, prema narodnom vjerovanju, darivao djecu i siromašne poklonima u čizmicama i čarapama ostavljenim na prozor, te se do danas njeguje tradicija darivanja mališana za ovaj praznik koji Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju 19. decembra.

Svečana povorka će krenuti u petak u 12 časova iz porte Crkve Svetog proroka Ilije kroz grad, darujući djeci slatkiše i družeći se sa njima u dvorištima vrtića i Osnovne škole ,,Sokolac”, uz strogo poštovanje mjera propisanih od Republičkog i Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    20h 32m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    18h 34m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    17h 27m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    17h 32m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    16h 35m
    1