Nove fotografije najveće planete Sunčevog sistema

23.08.2022. 12:17
1
IZVOR: glassrpske.com

Svemirski teleskop Džejms Veb zabilježio je fotografije u julu, koje prikazuju neviđene poglede na Jupiterovo sjeverno i južno svjetlo i kovitlajuću polarnu izmaglicu.

Jupiterova Velika crvena pjega, oluja dovoljno velika da proguta Zemlju, jasno se ističe pored bezbroj manjih oluja. Jedna slika širokog polja je posebno dramatična, koja prikazuje blijede prstenove oko planete, kao i dva mala mjeseca na svjetlucavoj pozadini galaksija.

- Nikada nismo vidjeli ovakav Jupiter. Sve je to prilično nevjerovatno - rekla je planetarni astronom Imke de Pater sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju.

- Nismo očekivali da će biti ovako dobro, da budem iskrena - dodala je.

Infracrvene slike su vještački obojene u plavu, bijelu, zelenu, žutu i narandžastu, prema američko-francuskom istraživačkom timu, kako bi se karakteristike istakle.

Teleskop u vrijednosti 10 milijardi dolara, koji pripada NASI i Evropskoj svemirskoj agenciji, lansiran je krajem prošle godine i od ljeta posmatra kosmos u infracrvenom spektru. Naučnici se nadaju da će vidjeti zoru svemira s vebom, zavirujući sve do vremena kada su se prve zvijezde i galaksije formirale prije 13,7 milijardi godina, prenosi B92.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Srpsko Sarajevo 23.08.2022. 12:42
    Može li se kod nas u Istočnom Sarajevu postaviti teleskop, za sve građane javno da mogu posmatrati svemir kada to požele?
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    2h 17m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    14h 54m
    2
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    18h 42m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    23h 46m
    1
  • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
    18h 26m
    0