Nove kuće za porodice kojima su poplave i klizišta uništile kuće

08.03.2021. 15:07
0
IZVOR: opstinavlasenica.org

Tri porodice iz Vlasenice čije su kuće stradale u poplavama i klizištima do kraja aprila useliće se u nove stambene objekte zahvaljujući Programu za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, prenio je portal Opštine Vlasenica.

Novi dom dobiće porodice Jovanović i Vasiljković iz naselja Dragasevac i Klještan iz naselja Luke, koje su danas posjetili opštinski zvaničnici da bi se uvjerili da radovi teku planiranom dinamikom.

Predsjednik Skupštine opštine Vlasenica Goran Đurić rekao je da su u ovoj opštini Programom za oporavak od poplava do sada izgrađena četiri objekta.

- Tri objekta su građena iznova, od temelja, a jedan je rekonstruisan i evo sada ova tri, čime ćemo poboljšati uslove za život naših sugrađana - rekao je Đurić.

Slika

Foto: opstinavlasenica.org

Šef Odsjeka za razvoj Željko Damljanović rekao je da Program, koji je započet 2017. godine, predstavlja nastavak napora EU na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine, sa ciljem da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.

- Kada je u pitanju finansiranje, ovaj program implementira Razvojni program UN /UNDP/, uz učešće Opštine Vlasenica sa 5.000 KM po objektu, dodajući priključke i upotrebne dozvole za gradnju - istakao je Damljanović.

On je izrazio nadu da će ovakvih projekata biti i u budućnosti i da će se Opština truditi da izađe u susret svim građanima koji su bili zatečeni poplavama.

Osmočlana porodica Jovanović, koja živi u jednoj sobici i bez ikakvih primanja, srećna je što će troje djece imati svoj kutak u novoj kući, te su zahvalili opštinskoj upravi, UNDP-u i EU.

Petočlana porodica Slavice Stanković, koja preživljava nadničeći, zahvalna je što se više neće brinuti za smještaj.

- Teško je kada nemate ništa svoje, kada gledate gdje ćete zaspati. Svima smo zahvalni zbog kuće, mnogo znači imati svoj smještaj - rekla je Stankovićeva.

Ovaj program provodi se u 44 opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a njegova ukupna vrijednost je 15 miliona evra.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vlaseničke osnovke nastavile tradiciju – furiozno do titule najboljih košarkašica Srpske (FOTO) Vlaseničke osnovke nastavile tradiciju – furiozno do titule najboljih košarkašica Srpske (F...
Sjećanje na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku, Srbiju i FBiH Sjećanje na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku, Srbiju i FBiH
U poplavama poginulo najmanje 50 ljudi U poplavama poginulo najmanje 50 ljudi
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    5h 42m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    16h 0m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    16h 6m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    16h 4m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    14h 55m
    0