Novo neplansko zaduženje Srpske za 30 miliona KM

25.09.2020. 14:35
0

Zaduženje Republike Srpske se nastavlja, a najnovije u iznosu od 30 miliona KM planirano je za početak idućeg mjeseca, prodajom trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi.

Ministarstvo finansija Republike Srpske objavilo je Javni poziv za učestvovanje na aukciji trezorskih zapisa RS kojim poziva sva zainteresovana fizička i pravna lica da učestvuju na aukciji.

Planirani iznos emisije je 30 miliona KM, a rok dospijeća je godina dana.

Aukcija je zakazana za 5. oktobar od 11.00 do 13.00 časova.

I u ovom slučaju nije ispoštovan indikativni kalendar izdavanja hartija od vrijednosti u 2020. godini. Naime, u kalendaru je planirana aukcija trezorskih zapisa od 20 miliona s dospijećem od šest mjeseci, a u javnom pozivu je taj iznos povećan na 30 miliona KM i rok dospijeća je produžen na 12 mjeseci.

Portal "Kapital" objavio je juče da „Haotična zaduživanja Srpske izluđuju investitore“, odnosno da se Ministarstvo finansija ne zadužuje po vlastitom kalendaru, kao ni u najavljenim iznosima, što investitorima u državne hartije od vrijednosti stvara sve veće probleme.

Kupci obveznica i trezorskih zapisa na osnovu kalendara aukcija prave svoje planove, pripremaju i rezervišu novac, planiraju gotovinske tokove, te projektuju očekivane i željene prinose. Kada se aukcija preskoči, kao što je to bio nedavno slučaj, planovi i očekivanja institucionalnih investitora padaju u vodu.

Pored toga, Vlada Srpske se zadužuje mimo objavljenog plana na osnovu kojeg su investitori kreirali svoju strategiju ulaganja u obveznice i trezorske zapise

Komentari 0
Povezane vijesti
Narednih dana promjenljivo i toplo za ovo doba godine
Dragojević Stojić: Ponovo je struka oborila glavu!
U Srpskoj korona virusom zaraženo još 318 osoba
Najčitanije
 • Tri lica predata tužilaštvu zbog nanošenja teških povreda
  24.10.2020
  1
 • U Palama počela izgradnja jednog od najvećih parkova u Srpskoj
  24.10.2020
  2
 • Kraće radno vrijeme ugostiteljskih objekata
  22h 9m
  1
 • Zbog čega se pogrešno izvještava o virusu korona za Istočno Sarajevo?
  21h 0m
  2
 • Štab u Istočnom Sarajevu: Pojačati mjere zaštite i pojačati kontrolu njihovog sprovođenja
  23.10.2020
  1