Obilježavanje 30 godina od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču

27.06.2022. 14:30
0
IZVOR: katera.news

Ove godine, 2. jula 2022, u Bratuncu će biti održan parastos i pomen za 3267 srpskih žrtava u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Srednjem Podrinju i Birču.

Prema programu obilježavanja, u subotu, 2. jula u 8.00 časova u bratunačkom hramu biće služena Sveta arhijerejska liturgija uz načalstvo Njegove svetosti patrijarha srpskog g. Porfirija, mitropolita Dabrobosanskog g. Hrizostoma i više arhijereja.

Parastos i polaganje vijenaca i cvijeća biće upriličeno na gradskom i vojničko groblju u 10.30 časova, a potom, u 12.00 časova na gradskom trgu biće održan kulturno-umjetnički program.

Ni nakon 30 godina od ovih zločina niko nije optužen, niti osuđen. Tišina je prekrila njihove humke.

Stradanja Srba Srednjeg Podrinja i Birča kroz cijeli 20. vijek, osim neprekidne genocidne namjere prema srpskom narodu, svjedoče i neugasivu želju tog naroda za mirom, opstankom i slobodom.

Obilježavanjem stradanja ne oživljava se samo sjećanje na zločin ubistva, niti se samo odaje pošta prema prinijetoj žrtvi na oltar otadžbine, nego se slavi i život i vaskrsenje u ispunjenju Hristovih riječi:

"Od ove ljubavi niko nema veće, da ko život svoj položi za prijatelje svoje“.

Nevine žrtve i njihovi najbliži, osim što vape za zemaljskom i nebeskom pravdom, pjevaju i najljepšu odu bratskoj ljubavi i slobodi, prenosi Despotovina.

  • Slika
  • Slika

 

 
Komentari 0
Povezane vijesti
Ni poslije 32 godine niko nije odgovorao za zločine nad Srbima u Pofalićima Ni poslije 32 godine niko nije odgovorao za zločine nad Srbima u Pofalićima
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
„Korana ko rana“ – Stradanje Srba u selu Rujnica kod Cazina (odlomak) „Korana ko rana“ – Stradanje Srba u selu Rujnica kod Cazina (odlomak)
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    22h 47m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    22h 54m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    19h 36m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    14h 14m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    14h 46m
    0