Obilježavanje 78 godina od bitke na Sutjesci

13.06.2021. 11:52
0
IZVOR: SRNA

Na Tjentištu je u toku ceremonija obilježavanja 78 godina od Bitke na Sutjesci, koja je uvrštena u istorijske događaje od republičkog značaja.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća brojnih delegacija kod Spomen-kosturnice očekuje se obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju Bitke na Sutjesci prisustvuju izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i delegacija Narodne skupštine koju čine Maksim Skoko i Savo Vulić.

Prisutni su i srpski predstavnici u institucijama BiH, opštine Foča i susjednih opština, ambasade Ruske Federacije u BiH, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, SUBNOR-a Srpske i SUBNOR-a Srbije, te SOBNOR-a Crne Gore.

Ovaj skup održava se uz poštivanje epidemioloških mjera i ograničen broj učesnika.

Bitka na Sutjesci, poznatija kao njemačka operacija `Švarc` ili peta neprijateljska ofanziva, počela je 15. maja i trajala je do 15. juna 1943. godine.

Cilj neprijateljskih vojnika, kojih je bilo 127.000, bio je uništenje partizana kojih je na Sutjesci bilo 22.000, uključujući centralnu bolnicu sa 3.000 ranjenika i 1.000 boraca oboljelih od tifusa.

Narodno-oslobodilačka vojska je tokom Bitke na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu uspjela da se izvuče iz obruča šest puta brojnijeg njemačkog okupatora u kojem je poginulo 7.543 boraca.

Komentari 0
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    16h 15m
    5
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    18h 58m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    13h 50m
    5
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    22h 43m
    0
  • Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
    20h 44m
    0