Obilježena slava Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila

26.07.2023. 13:44
0
IZVOR: srna.rs

Saborni hram Svetog arhangela Gavrila na Palama proslavio je danas krsnu slavu u prisustvu velikog broja vjernika i načelnika opštine Pale Boška Jugovića, koji je rekao da je potrebno da se srpski narod okuplja oko Srpske pravoslavne crkve i bude oslonjen na porodicu i prijatelje.

Služenjem luturgije i lomljenjem slavskog kolača u Sabornom hramu na Palama obilježen je danas Sabor Svetog arhangela Gavrila.

Slika

Foto: srna.rs

Starješina hrama Nemanja Mandžić rekao je da je od samog začetka temelja ovaj hram počeo da proslavlja Svetog arhangela Gavrila, krsnu slavu, dodajući da je to prije bilo u manjem krugu ljudi.

- Sve više ljudi dolazi da zajedno proslavljamo krsnu slavu. Danas je za upravu hrama, sveštenike, crkveni i građevinski odbor, najznačajniji dan u godini jer ne samo da proslavljamo slavu, nego i sumiramo proteklu godinu, šta smo uradili i dokle smo stigli sa radovima - izjavio je Mandžić.

On je naveo da se u hram ulaže, ali isto tako da se tu gradi i jedna zajednica.

- Svjedoci svakodnevnih nedjeljnih bogosluženja, božićnih i vaskršnjih službi, kada je Hram ispunjen - rekao je Mandžić.

Izgradnja Sabornog hrama na Palama počela je 2008, a iste godine, praznik Svetih Joakima i Ane, 22. septembra, blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj osveštao je temelje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    6h 44m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    17h 2m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    17h 8m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    17h 6m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    15h 57m
    0