Obnova Hrama Svetog proroka Ilije u Ilijašu

13.11.2022. 13:06
0
IZVOR: srna.rs

U toku je sveobuhvatna obnova Hrama Svetog proroka Ilije u Ilijašu, prva poslije više od pola vijeka, za šta će biti potrebno oko 250.000 KM, izjavio je hramovni starješina jerej Božidar Tanović.

Tanović je rekao da je prva faza radova, koja podrazumijeva kompletnu zamjenu drvene krovne konstrukcije i postavljanje novog bakarnog lima, praktično okončana.

- Milošću Božijom i po blagoslovu NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, krenuli smo u projekat obnove Hrama Svetog proroka Ilije u Ilijašu. Nakon zamjene krova, koja je koštala skoro 119.000 KM, slijedi izrada nove fasade, spoljašnje uređenje, koje podrazumijeva izradu odvoda otpadnih voda i betonske galanterije - naveo je Tanović.

On se nada da će narednih dana biti završeni radovi na odvodu otpadnih voda i drenaža oko crkve, kao i dio fasade oko zvonika, gđe je već postavljena skela, a potom je, ako bude prikupljeno dovoljno sredstava, planiran nastavak sanacije fasade, kao i freskopisanje Hrama.

- Crkva je sagrađena 1881. godine, a prva obnova je bila 1967. godine, kada je skinut stari obični limeni krov i stavljen bakarni. U tom periodu urađena je i fasada, čija je izrada dugo trajala i mnogo koštala, ali je vrijeme učinilo svoje. Fasada se odvojila od zida i predstavlja realnu opasnost da neko bude povrijeđen. Zato su ovi radovi bili neophodni - pojasnio je Tanović.

 

Prema njegovim riječima, obnovu Hrama podržali su Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica FBiH, opštine Ilijaš, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, grad Istočno Sarajevo, ali i brojni vjernici.

Svi koji žele da finansijski pomognu obnovu Hrama Svetog proroka Ilije, sredstva mogu uplatiti na račun Srpske pravoslavne crkvene opštine Ilijaš 1610000054560086.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obnova srpske svetinje nastavlja se ove i dijelom naredne godine Obnova srpske svetinje nastavlja se ove i dijelom naredne godine
Sjećanje na stravične zločine mudžahedina nad devetogodišnjom Mirjanom Sjećanje na stravične zločine mudžahedina nad devetogodišnjom Mirjanom
Crkva u Trnovom Dolu kod Bileće uskoro u punom sjaju: Sveto mjesto pamćenja i čuvanja Kosovskog zavjeta (VIDEO) Crkva u Trnovom Dolu kod Bileće uskoro u punom sjaju: Sveto mjesto pamćenja i čuvanja Kosovs...
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    5h 50m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    21h 20m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    20h 34m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    20h 51m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    8h 21m
    0