Obustavljen i program za predškolce u Republici Srpskoj

11.03.2020. 17:11
0
IZVOR: Srna

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić donijela je danas Naredbu o obaveznom obustavljanju Programa za djecu u godini pred polazak u školu radi preventivnog djelovanja i sprečavanja širenja virusa korona.

Program za djecu u godini pred polazak u školu u Republici Srpskoj obustavljen je od danas do 30. marta ove godine, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

- Takođe su zabranjena sva okupljanja u prostorijama predškolskih ustanova, izuzev realizacije redovnog programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja - navodi se u saopštenju.

Za sprovođenje ove naredbe odgovorni su, kako je navedeno u saopštenju, direktori predškolskih ustanova i osnovnih škola u kojima se provodi Program za djecu u godini pred polazak u školu, a inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove naredbe obavlja Republička uprava za inspekcijske poslove.

Program za djecu u godini pred polazak u školu počeo je 2. marta u 40 predškolskih ustanova i 78 osnovnih škola i njime je obuhvaćeno 4.279 djece ili 45 odsto od ukupnog broja djece koja u septembru treba da krenu u prvi razred.

Iz Ministarstva se podsjeća da je Trivićeva sinoć donijela Naredbu o obaveznom obustavljanju vaspitno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj do 30. marta radi preventivnog djelovanja i sprečavanja širenja virusa korona.

Naredbe su donesene na osnovu Zakona o republičkoj upravi i jučerašnjeg zaključka Vlade Republike Srpske.

Povodom pojave korona virusa u Republici Srpskoj su na snazi preventivne mjere. Do 30. marta biće zatvorene sve osnovne i srednje škole i fakulteti, a zabranjena su i sva javna okupljanja.

Vlada je izdvojila 500.000 KM za nabavku medicinske, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Do daljeg nema posjeta stacionarnim zdravstvenim ustanovama, ustanovama za smještaj starijih lica i domovima penzionera, a glavna preporuka u borbi protiv virusa i dalje ostaje lična higijena - redovno pranje ruku, kihanje i kašljanje u nadlakticu ili jednokratnu maramicu, provjetravanje prostorija, te smanjeno kretanje starijim licima i hroničnim bolesnicima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obavljene konsultacije, ne bi trebalo da dođe do obustave gasa Obavljene konsultacije, ne bi trebalo da dođe do obustave gasa
Rusija obustavlja isporuke nafte zemljama koje su ograničile cijenu Rusija obustavlja isporuke nafte zemljama koje su ograničile cijenu
Gasprom potvrdio: Obustavljene isporuke gasa preko Austrije Gasprom potvrdio: Obustavljene isporuke gasa preko Austrije
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    3h 16m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    16h 13m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    14h 35m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    23h 48m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    16h 49m
    3