Odluka stupila na snagu: Građani BiH koji dolaze iz inostranstva idu u izolaciju

16.03.2020. 08:12
0
IZVOR: klix.ba

Svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva od danas idu u izolaciju. Odluka koju su u petak u Doboju donijeli predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija te entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković stupila je na snagu jutros u šest sati.

Riječ je preventivnim mjerama u borbi protiv širenja koronavirusa.

Jedna od mjera je i redukovanje broja graničnih prijelaza na kojima se odvija promet robe i građana. Kontrolu na graničnim prelazima vrše sanitarni inspektori koji na osnovu putnih isprava i pregleda kretanja svih putnika koji ulaze u BiH obavještavaju domove zdravlja o pacijentima koji im se moraju javiti.

Svako kršenje rješenja o izolaciji biće tretirano kao krivično djelo.

Također, Savjeta ministara BiH juče je na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH donijelo Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Odlučeno je da se ulazak u BiH zabrani stranim državljanima s područja s intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz provincije NR Kine (Vuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, Njemačke, Austrije, Španije, Švicarske i Belgije.

Stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine Granična policija BiH izdaje rješenje o odbijanju ulaska u skladu sa Zakonom o strancima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šeranić najavio nove mjere zbog korone Šeranić najavio nove mjere zbog korone
U Njemačkoj se predlaže ponovno nošenje maski U Njemačkoj se predlaže ponovno nošenje maski
Ukinuta vanredna situacija u Srpskoj, građani da se prijave na zdravstveno osiguranje Ukinuta vanredna situacija u Srpskoj, građani da se prijave na zdravstveno osiguranje
Najčitanije
  • Havana - torta nad tortama
    2h 8m
    1
  • Učenik (13) pretučen u osnovnoj školi: "Sina mi je pesnicama udarao otac njegovog vršnjaka"
    17h 26m
    2
  • Zaboravljeni korijeni: Manastir Liplje - Teslić (VIDEO)
    1h 16m
    0
  • Detalji nesreće na Zlatiboru: Dječak se utopio na bazenu
    15h 17m
    0
  • Zemljotres u BiH
    17h 58m
    0