Održan godišnji koncert KUD-a "Slavija", građani oduševljeni

14.06.2024. 21:48
0
IZVOR: srna.rs

Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Slavija" večeras je, u okviru spasovdanskih svečanosti, održalo godišnji koncert u Istočnom Novom Sarajevu.

- Nakon osnivanja našeg prvog ansambla redovno imamo godišnji koncert posvećen krsnoj slavi naše opštine - Spasovdanu, koji uvijek plijeni veliku pažnju i oduševljenje naših sugrađana - rekao je Srni predsjednik KUD-a Boriša Nišić.

On je naveo da se Društvo večeras predstavilo igrama i pjesmama iz Sarajevskog polja, a nastupili su i gosti iz Blaca sa koreografijom igara iz južne Srbije, vlaškim i igrama iz okoline Vranja, kao i društvo iz Čajniča.

Nišić je podsjetio da je ovo društvo osnovano u septembru 2002. godine sa željom nekolicine folklornih entuzijasta da ukažu na značaj očuvanja srpske tradicije i narodne igre i pjesme.

On je naveo da ovo društvo okuplja oko 200 članova i radi u više sekcija - muzička, pjevačka i folklorni ansambli, a u planu su i osnivanje dramske sekcije i hora.

Nišić je naglasio odličnu saradnju Društva sa ključnim institucijama opštine Istočno Novo Sarajevo, školama i roditeljima članova KUD-a.

On je istakao da je rad Društva do sada predstavljen na brojnim domaćim i inostranim festivalima, a u planu su i gostovanja u Bugarskoj, Rumuniji.

- Sa velikim zadovoljstvom i ponosom naglašavam naše nedavno, veoma zapaženo učešće i nastup na Svesrpskom saboru Bogradu - dodao je Nišić.

Repertoar KUD-a "Slavija" trenutno čini više od 10 koreografija koje obuhvataju srpske igre sa prostora BiH i Srbije, a Društvo raspolaže i sa originalnim i ručno rađenim kompletima narodne nošnje visoke vrijednosti.

Iz ovog društva ponosno su poručili da je njihov cilj očuvanje bogatog kulturnog nasljeđa i kulture srpskog stanovništva na ovom području, promocija kulturno-umjetničke djelatnosti među mlađim generacijama, kao i uspostavljanje saradnje sa drugim društvima i organizacijama koje se bave sličnom djelatnošću.

Koncert je održan u Sportskoj dvorani na Trgu Srbija

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan godišnji koncert učenika Srednje muzičke škole u Istočnoj Ilidži (FOTO) Održan godišnji koncert učenika Srednje muzičke škole u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Održan godišnji koncert KUD-a "Bratstvo" iz Vojkovića (FOTO) Održan godišnji koncert KUD-a "Bratstvo" iz Vojkovića (FOTO)
U subotu godišnji koncert KUD-a „Bratstvo“ u Vojkovićima U subotu godišnji koncert KUD-a „Bratstvo“ u Vojkovićima
Najčitanije
  • Grad Katera u Bosni
    2h 46m
    0
  • Major Lister sa Košara - priča o psu koji je čuvao srpsku vojsku
    4h 13m
    0
  • Radnica kladionice u Istočnoj Ilidži osumnjičena za pronevjeru 40.000 KM
    2h 32m
    0
  • Mirončuk Sergej Aleksandrovič, ruski dobrovoljac koji je dao život za Republiku Srpsku (FOTO)
    4h 59m
    6
  • Tri simptoma zapušenih krvnih sudova koji mogu izazvati infarkt
    18h 21m
    0