Održan sastanak o zatvaranju deponije Krupačke stijene

25.01.2021. 15:04
8
IZVOR: Katera

U prostorijama Opštine Trnovo danas je održan sastanak kojem su prisustvovali načelnici opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo, kao i direktori tri komunalna preduzeća sa područja ovih opština.

Tema sastanka bilo je zatvaranje deponije koja se nalazi na području Krupačkih stijena i zajedničko rješavanje pomenutog problema. Na sastanku je dogovoreno da će se u narednih sedam dana izraditi zajednički protokol, kojim će se detaljno predvidjeti i definisati obaveze opština i komunalnih preduzeća u pogledu deponije na pomenutom lokalitetu. Takođe, ovaj protokol sadržaće kao jednu od stavki i korake koji se moraju provesti kako bi se obezbijedili uslovi za dobijanje trajne dozvole za odlaganje komunalnog otpada ove tri opštine. Zajednički stav prisutnih načelnika i direktora jeste da se svi ugovori sa preduzećima iz Istočne Hercegovine raskinu, te da se deponija u Krupačkim stijenama ubuduće koristi samo za potrebe opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo.

Pored navedenog, načelnici su se usaglasili da će u narednom periodu poslati dopise Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Vodama Srpske te tražiti ukidanje ekološke i vodne dozvole za preduzeće "Greta" d.o.o., koje na ovom lokalitetu trenutno vrši spaljivanje guma i time dodatno zagađuje sliv rijeke Željeznice.

Komentari 8
  • Generic placeholder image
    Istina 28.01.2021. 14:11
    Deponija u Krupačkim stijenama osnovana je 1997godine,odlukom grada Srpsko Sarajevo za opstine Istocno Novo Sarajevo,Istocna Ilidza i Trnovo.Istom odlukom povjereno je upravljanje JODP "RAD" ISTOCNO SARAJEVO,a 2017godine upravlja JKP TRNOVO.Prostornim planom grada I.Sarajevo ova lokacija je određena kao privremena lokacija do rijesavanja nove lokacije.Medjutim i do danas egzistira kao privremena bez izdatih dozvola i saglasnosti.Sto se tice preduzeca Greta dovodena je 26.09.2016 godine iz Federacije,odakle je dislocirana.investiror je pribavio rjesenje o ekoloskoj dozvoli od strane odeljenja za prostorno uređenje grada I Sarajevo i saglasnost voda RS.Upotrebnu dozvolu nije dobio i vec ne radi godinu i po dana.
  • Generic placeholder image
    NASTAVAK ISTINE 28.01.2021. 14:11
    Preduzecu "SAS" Priboj dodjeljenja je koncesija za izgradnju male hidrocentrale Krupac 2008godine a aneks ugovora 2018g.
    Potrebnu dozvolu za izgradnju izdalo je Ministarstvo za prostorno uredjenje gradjevinarstvo i ekologiju.Sto se tice MJ-ZEMLJOKOP-INŽENJERING I.Ilidza odobreno je izvođenje detaljnih geoloskih istrazivanja tehnickog gradjevinskog kamena od strane Ministarstva energetike i rudarstva.Ovo je jedina istina koja se moze povjeriti u nadleznim insitucijama.
  • Generic placeholder image
    Rade 27.01.2021. 21:04
    Na pomenutom lokalitetu, odgovorni u opstini Trnovo je napravila neviđen zločin i zato treba da odgovaraju krivično.
    Depoija, unistavanje guma, kamenolom i dvije MHE. Svi su oko sebe napravili ekoloski genocid.
    Na dionici od Kijeva do Krupca unisteni su svi prirodni resursi, kao zagađenjem tako i fizičkim SILOVANJEM terena, a sto ce za nekoliko godina da pokaze gubljenjem prirodnih vodotokova, izvora, erozija,...
    Danas biljni i zivotinjski svijet iste mnigo govori o unistenju.
    Neka ne misle da su pametni. Ovako nesto je mogao napraviti bilo koji GLUPAN.
    Dok se voze u skupim limuzinama prolazeci Krupačkim stjenama, neka odgovorni pogledaju zlocin njihove pameti i sramno stvaralaštvo njihovih ruku
  • Generic placeholder image
    Drama 27.01.2021. 14:13
    Ja bih to u željeznicu da sprovedemo⬇️
  • Generic placeholder image
    Božo 27.01.2021. 11:47
    Petre ako je to istina ubrzo će Tužilaštvo pokrenuti istragu. Žalosno je da mi znamo, a tužilaštvo ćuti!
  • Generic placeholder image
    Kijevo 27.01.2021. 08:37
    Vidi se da su vrlo "stručni", ne može se dobiti trajna dozvola. Raskinuti ugovor sa kupcem od koga ima najveći prihod totalna glupost. Misle da će JKP Trnovo moći da opstane samo od naplate građana. Ko su oni da daju ili ukidaju nekome dozvolu. Zna se kako se dozvola daje ili gubi. Kao što napisa predhodnik Greta ne radi godinu i više i ne spaljuje nego topi gume i nema nikakvog otpada koji bi zagadio Željeznicu iz Grete.
  • Generic placeholder image
    Petar 26.01.2021. 17:41
    Sad su se sjetili kad su Gagovic i Golijanin napunili svoje dzepove uzimajuci novac od Hercegovaca nakon radnog vremena misleci da niko ne vidi. Ali na zalost ima i onih koji sve prate.Golijanin je u tome vrlo vjest , jos vjestiji kad mu Gagovic daje vjetar u ledja.Nazalost kratko ce trajati .Neka pozdravi Sipovce svoje istomisljeniesa onom narodnom ,,Nicija nije do zore sjala pa nece ni nasa,,
  • Generic placeholder image
    Trnovljak 26.01.2021. 13:20
    Znaju li gospoda da Greta doo ne radi već 1,5 godinu i ne može da zagadjuje rijeku Željeznicu. U ostalom ne bavi se spaljivanjem nego topljenjem guma. Ovo je samo način da se skrene pažnja sa lopovluka koje radi direktor JKP Trnovo Aca Hrenovka, Greta je samo kolateralna šteta.
Povezane vijesti
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    16h 42m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    15h 37m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    10h 25m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    11h 31m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    19h 59m
    0