Održana premijera filma "Gru tu je": Živio je kao da ima 50 života

18.05.2023. 11:27
0
IZVOR: Tanjug

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma "Gru tu je" o tragično preminulom muzičaru Daliboru Andonovu Gruu (1973-2019) zatvorila je sinoć 16. izdanje festivala Beldoks u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Najnovije ostvarenje u režiji Bojana Vinulovića i Renea Miškolcija, pripovijeda priču o pioniru rep muzike na našim prostorima, svestranog autora koji je ostavio dubok trag na sceni kao solista, što je bila rijetka pojava u to vrijeme, jer su se uglavnom osnivale grupe.

Tandem autora filma o Gruu je nakon projekcije otkrio publici da su snimili više od 10 sati razgovora sa čak 55 sagovornika koji se u ovom filmu smjenjuju kao na dinamičnoj pokretnoj traci.

Bojan Vinulović dolazi iz sfere sportskog novinarstva, a Rene Miškolci iz svijeta režiranja muzičkih spotova, tako da su udružili snage i sinergiju u realizaciji ovog filma koji su planirali za vremije pandemije virusa korona (2020), kada su imali najviše vremena da na miru sjede u kući.

Više od dvije godine su snimali ovo filmsko djelo uglavnom u svoje slobodno vrijeme, jer je trebalo ispratiti 55 sagovornika kroz višeslojne teme.

- Mada film nije samo o Gruu, iako je on tu glavni, pričamo o njemu, već i o ljudima u tim mračnim vremenima devedesetih godina. Gru je imao taj večni osmeh, divnu porodicu, sjajnu muziku koju je ostavio za sobom. Mnogo nam je zato što se sudbina tako poigrala da nas tragično napusti pre vremena - emotivno su istakli reditelji, i podsjetili da bi Gru sada napunio 50 godina.

Tandem reditelja je koristio neobjavljene arhivske VHS snimke, kao i ekskluzivne intervjue i svjedočenja Gruovih prijatelja i saradnika - uglavnom poznatih muzičara, sportista, ali i glumaca.

Film koji podsjeća na dinamičan muzički spot od sat i po, jeste pravi autentični dokumentarni omaž čovjeku koji je obilježio jednu eru i početak rađanja nove supkulture bivše Jugoslavije, priča o duhu Beograda, rađanju hip hop i rep kulture.

- Mnogo toga od materijala nije moglo da uđe u film koji traje samo 90 minuta. Razmišljali smo da možda napravimo i dužu verziju filma, što ćemo verovatno i učiniti. Bila nam je takođe ideja da uradimo dokumentarnu TV seriju, gde bi svaka epizoda zapravo obradila neki segment njegovog života. Gru bi imao sada 50 godina, ali je tako živeo kao da je imao barem 50 života. Gru je zato uvek tu - zaključili su režiseri Bojan Vinulović i Rene Miškolci.

Mnogi važni sagovornici su prisutni u filmu -  menadžer Saša Dragić, Dj Munja, Juice, Ajs Nigrutin, Kiza Robin Hud, Leontina Vukomanović, Igor Lazić Niggor, Bane Lalić MVP, Edin Škorić, Vudu Popaj, Lejla 2 Hot, Ila, Marko Janković - 187, Tijana Dapčević, Marko Luis,  sportski i košarkaški ugao dali su Duško Vujošević, Bogdan Bogdanović i Slobodan Šarenac, kulturološki - Galeb Nikačević, glumački - Sergej Trifunović i Viktor Savić, i muzički kritičar Dragan Ambrozić, uz prijatelje iz sveta ekstremnih sportova.

Nagrada

Domaće dugometražno dokumentarno ostvarenje "Prizvan i pozvan" rediteljskog tandema Luke Papića i Srđe Vuča osvojilo je Nagradu publike Evropske unije za najbolji evropski film na zatvaranju Beldoksa.

Dodjela EU nagrade održana je u Velikoj sali Doma omladine Beograda, gdje su autori filma Papić i Vučo iskreno zahvalili publici na osvojenom priznanju i izrazili nadu da će njihovo ostvarenje pogledati što više ljudi.

Ispred Delegacija EU kratko se obratila Plamena Halačeva i uručila rediteljima nagradu koja podrazumijeva plaketu i novčani iznos od 1.500 evra, te istakla da "ponosno podržavaju kvalitetnu srpsku kinematografiju i kreativne industrije sa ovih prostora, koja uspješno obrađuje goruća pitanja našeg vremena".

Direktorka Beldoksa Mara Prohaska Marković je zahvalila svim rediteljima i producentima što su povjerili selekciji festivala svoje projekte, kreativne dokumentarce, koji su "bili lekoviti i veoma dragoceni u ovom teškom trenutku".

Umjetnički direktor festivala Marko Grba Sing, inače reditelj dokumentarnih filmova, istakao je da je "danas važno da budemo zajedno više nego ikad u jako tmurnom vremenima, ali je potrebno samo da izdržimo i naravno - pobedimo".

On je takođe naglasio da je na 16. ediciji festivala prikazan rekordan broj domaćih filmova, što je "važno ne samo za budućnost dokumentaraca ili srpske kinematografije, već i samog društva".

Festival dugometražnog dokumentarnog filma Beldoks otvoren je 10. maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda minutom ćutanja za stradale u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i okolini Mladenovca i Smedereva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Projekcija dokumentarnog filma „Garavice“ 3. decembra u Palama Projekcija dokumentarnog filma „Garavice“ 3. decembra u Palama
Na Palama prikazan film o prvoj ekspediciji iz Srpske na vrh Materhorn Na Palama prikazan film o prvoj ekspediciji iz Srpske na vrh Materhorn
Dragana Vitković i Jana Đerić u dokumentarnom filmu „Dosta“ (VIDEO/FOTO) Dragana Vitković i Jana Đerić u dokumentarnom filmu „Dosta“ (VIDEO/FOTO)
Najčitanije
 • U nesreći kod Foče stradao otac troje djece
  17h 27m
  0
 • U Sarajevu i Istočnom Sarajevu pretresi na 12 lokacija
  13h 0m
  1
 • Da je živa, Titova Jugoslavija bi danas slavila 80. rođendan
  20h 18m
  3
 • „Google“ za nekoliko dana kreće sa velikim brisanjem naloga: Evo kako da sačuvate svoj
  13h 6m
  0
 • Na mjesto nesreće izlazi inspekcijski nadzor za tunele
  18h 10m
  2