Osumnjičeni za zločin u Dobrovoljačkoj nije došao na ročište

27.01.2023. 17:18
0
IZVOR: srna.rs

Kerim Lučarević, koji je optužen za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva, te protivpravno ubijanje i ranjavanje u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, nije se danas pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici u Sudu BiH.

Advokat Mirza Crnovršanin, koji brani Lučarevića, rekao je da optuženi nije došao zbog zdravstvenih razloga, ali da nema zdravstvenu dokumentaciju za to.

-Optuženi se ne može samostalno kretati. U nalazu je navedeno da se, ako dođe do sudskog postupka, može pojaviti uz pratnju ljekarskog tima -, rekao je Crnovršanin i predložio da Sud ponovo zakaže ročište i da se obezbijedi medicinska pomoć za Lučarevićev dolazak.

Sudija Suda BiH Braco Stupar rekao je da će, s obzirom na takvu situaciju, naložiti ponovno vještačenje Lučarevića, a da odbrana treba da dostavi cjelokupnu medicinsku dokumentaciju.

Optužnica Lučarevića tereti da, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, nije preduzeo neophodne i razumne mjere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali, iako je za ta krivična djela znao.

Njega optužnica tereti i da nije preduzeo ništa da spriječi počinioce koji su zlostavljali zarobljenike u prostorijama FIS-a, Štaba Teritorijalne odbrane BiH u zgradi Predsjedništva BiH i na petom spratu Centralnog zatvora, i da su u tome učestvovali njemu podređeni vojni policajci.

Novi termin za izjašnjenje Lučarevića biće zakazan nakon što bude obavljeno vještačenje, prenosi Birn.

Tužilaštvo BiH je zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u aprilu podiglo optužnicu protiv nekadašnjih političkih, vojnih i policijskih funkcionera Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška, a suđenje u ovom predmetu je već počelo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zatraženo izručenje Mahmuljina iz Turske Zatraženo izručenje Mahmuljina iz Turske
Otkazano ročište za zločin nad Srbima u Orašju Otkazano ročište za zločin nad Srbima u Orašju
Otkazano ročište za zločine u Dobrovoljačkoj Otkazano ročište za zločine u Dobrovoljačkoj
Najčitanije
 • Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
  23h 12m
  3
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  22h 7m
  5
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  19h 25m
  5
 • Zbog udesa obustavljen saobraćaj na putu Zvornik-Vlasenica
  19h 15m
  0
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  16h 22m
  0