Osveštan Hram Svetog Joanikija Lipovca kod Ljubinja

17.06.2022. 20:22
0
IZVOR: srna.rs

U selu Kruševica kod Ljubinja danas je osveštan Hram Svetog Joanikija Lipovca, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Vladika Dimitrije je u besjedi rekao da je ovaj hram osveštan silom i blagodaću, vjerom u Gospoda Isusa Hrista, te poručio narodu da se i on tako prosvijetli kada uđe u njega.

- Danas ovaj hram posvećujemo Svetom sveštenomučeniku Joanikiju. Sve što je valjano u ovom svijetu zasniva se na žrtvi, nekad ta žrtva ide i do krvi, a na nama većini je da Gospoda probamo proslaviti u miru, da žrtvujemo naše strasti, prohtjeve koji su na štetu bližnjega i da tako živimo mučeničkim duhom, ne stradajući tijelom i krvlju nego voljom svojom se upodobljavajući našem Spasitelju - dodao je vladika Dimitrije.

Inicijator gradnje ove crkve Trifko Ćorović rekao je novinarima da je ranije na uzvišenju Gradina postojala crkva u narodu poznata kao Varina, da njeni ostaci nisu nikad arheološki ispitani, pa je postojala potreba da se podigne nova crkva na novoj lokaciji.

Ćorović je istakao da je veliki dan za ovo selo, da su se okupili nakon pet godina truda, te da je za gradnju crkve priloge dalo više od 360 ljudi.

- Neki od naših predaka su doživjeli sličnu sudbinu Svetog Joanikija, između ostalih i djed čije ime sa ponosom nosim. Ovo selo ima 56 mještana, dok je u najvećoj ekspanziji selo imalo više od 800 ljudi - rekao je Ćorović.

On je dodao da su u gradnji crkve učestvovala sva bratstva ovog sela, a to su, osim Ćorovića, Kosjerine, Kise, Popovići, Makere, Lučići i Sulaveri.

- Ovdje smo se okupili svi rođaci i kumovi, tako da danas imamo najljepšu sliku iz sela Kruševica sa ovim hramom - rekao je Ćorović.

On je podsjetio da je temelje ove crkve osveštao iguman manastira Zavala Vasilije u decembru 2017. godine.

Kum novoizgrađenog hrama u selu Kruševica Dragan Ćorović, koji je koordinirao građevinskim radovima, rekao je da je mnogo složnih ruku učestvovalo u gradnji i napravilo veleljepni hram.

Ovo je treća crkva posvećena sveštenomučeniku Joanikiju Lipovcu - prva je podignuta u Pardusima iznad Podgorice, a druga u mjestu njegovog stradanja - Aranđelovcu.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen Svetom Joanikiju Lipovcu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sveta liturgija i pomen u selu Romani kod Uloga (FOTO) Sveta liturgija i pomen u selu Romani kod Uloga (FOTO)
Arheološko blago u Ljubinju: Hram krije ostatke još tri crkve Arheološko blago u Ljubinju: Hram krije ostatke još tri crkve
U Ljubinju pronađeno 2.336 kilograma duvana U Ljubinju pronađeno 2.336 kilograma duvana
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    2h 8m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    22h 17m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    23h 22m
    4
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    52m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    17h 5m
    0